Obnovom Parka prijateljstva završena je dvogodišnja rekonstrukcija parka Ušće, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i najavio uređenje leve obale Save, od Brankovog mosta do Ušća, i desne obale Dunava.

"Sada park Ušće po prvi put ima sadržaje koje ljudi koriste i postao je uređeni park u koji se rado dolazi. Sledeći korak je uređenje keja, Obale kralja Aleksandra, od Brankovog mosta ka hotelu "Jugoslavija" i onda ćemo moći da kažemo da će time ceo ovaj prostor biti završen", kazao je Vesić nakon obilaska obnovljenog Parka prijateljstva sa predstavnicima gradskog parlamenta i direktorom JKP "Zelenilo – Beograd" Slobodanom Stanojević.

Park prijateljstva i danas predstavlja jedinstven park po konceptu nastanka.

PROČITAJTE JOŠ - Stojčić: Nijednu pešačku zonu nismo ostavili bez saobraćaja

Na prostoru parka su državnici, zvanične delegacije i znameniti gosti prilkom poseta Beogradu sadili po jedno stablo koje svedoči o istorijskim događajima i ličnostima koje je povezala ideja mira i prijateljstva.

Kako je saopštilo preduzeće "Zelenilo-Beograd" prostor površine 10,05 hektara je potpuno obnovljen, uz poštovanje stepena zaštite koji uživa ovaj park.

Park Prijateljstva, foto P.Mitić

Stare kamene ploče krečnjačkog porekla zamenjene su svetlo sivim i svetlo crvenim granitnim pločama istih dimenzija, a ukupna površina zastora pod novim kamenim pločama je blizu 8.000 metara kvadratnih.

PROČITAJTE JOŠ - Prokopan deo Požeške ulice zbog „Ada mola“

Zamenjeni su i krečnjački ivičnjaci novim granitnim u dužini od 1.843 metara.

Izvršeno je nekoliko manjih promena u odnosu na staru prostornu matricu parka.

Na centralnoj aleji, otvorena je nova zelena površina od 846 kvadratnih metara koja postoji u inicijalnom projektu arhitekte Milana Pališaškog, koji je autor prvonagrađenog arhitektonskog rešenja uređenja prostora Parka prijateljstva.

Goran Vesić,foto P.Mitić

Prostor oko spomenika "Večna vatra" koji je podignut radi postavljanja podnog osvetljenja, nivelisan je tako da više ne postoji stepenik ka postamentu.

Na asfaltnim stazama obnovljen je sloj asfalta ukupne površine od oko 10.500 kvadratnih metara i postavljene su nove granitne ivične trake u dužini od 4.500 metara.

Park sada ima 24 nove klupe, a zasađeno je i 61 nova sadnica "stabla mira".

Na slobodnim površinama u parku zasađeno je još 80 novih stabla.