ČIST račun, duga ljubav, izgleda ne važi za odnos stanara i "Gradskog stambenog". Iako sve vreme redovno uplaćuju novac u njihov fond, po "razvodu", jedna strana, u ovom slučaju stanari, ipak, ostane bez dela svoje uložene imovine. Po raskidu ugovora, nepotrošen novac višespratnice ne može da se prenese na račun zgrade, već to gradsko preduzeće zahteva da za taj iznos obavi radove. Međutim, da je i do ovih popravki teško doći, svedoči primer komšija iz zgrade u Ulici Pere Segedinca 20 u Novom Beogradu, koji su raskinuli ugovor, ali i dalje čekaju da im se zamene sandučići, vrata ili okreči zgrada.

Kako bi se raskinuo ugovor sa ovim gradskim preduzećem, neophodno je da se o tome donese odluka na skupštini stambene zajednice. Za ovaj potez moraju da glasaju dve trećine stanara, a potom se odluka dostavlja "Gradskom stambenom". Ipak, iako na papiru sve izgleda lako, u praksi prekid saradnje ume da bude težak, ali i da stanarima isprazni kasu.

PROČITAJTE JOŠ - Reklamacije na račun „Stambenog“: Paučinu neće da tolerišu


- U trenutku raskida ugovora na računu smo imali blizu milion dinara - kaže za "Novosti" Ljubiša Banovački, upravnik zgrade u Ulici Pere Segedinca 20. - Iako imamo toliko novca, ta sredstva ne možemo da dobijemo, već samo da ih iskoristimo za radove u zgradi.

Sa zahtevom za raskid ugovora za održavanje, stanari prilažu i spisak svih radova koje ovo preduzeće treba da uradi po isteku saradnje, imajući u vidu vrednost radova i sredstva kojima raspolažu.


PROČITAJTE JOŠ - MAJSTORI OSTAVLjAJU KRŠ ZA SOBOM: Obavezni i popravka i uređenje

- Dosad su nam samo uradili interfon, a zamenu ormarića, krečenje i ostale stavke nisu i ne oglašavaju se - navodi Banovački, inače predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Pošto oni prave šestomesečni presek stanja, nisu nam dali ni informacije sa koliko tačno para raspolažemo. Ukoliko nam ne urade sve traženo, tužićemo ih.


Zgrada u Ulici Pere Segedinca 20

Iako su, kako objašnjavaju stanari, svesni da neki radovi koštaju mnogo manje, prinuđeni su da pristanu i na trostruko veću ponudu "Gradskog stambenog". U suprotnom ostali bi i bez novca i bez popravki. Ovako, novac ostaje "Gradskom stambenom", jer on izvodi radove, a stanari, kako Banovački zaključuje, pristaju na "daj šta daš".


PRENOS SREDSTAVA

UKOLIKO stambena zajednica novac za održavanje zgrade ne potroši za tekuće popravke u roku od godinu dana, ta sredstva se prenose u iduću godinu. Sugrađanima koji su dugogodišnji "partneri" sa "Gradskim stambenim" na taj način mogu da se nagomilaju milioni.


NEMA ODGOVORA

IZ "Gradskog stambenog" do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja o uslovima za raskid ugovora. Takođe, ostali smo uskraćeni i za informaciju koliko je zgrada do sada podnelo ovakav zahtev.