OBNOVLjENE ploče u Parku prijateljstva na Ušću biće vraćene ovog vikenda. Pre desetak dana, 172 kamene kocke, posvećene znamenitim državnicima, koji su posetili Beograd i zasadili drvo, odnete su na rekonstrukciju.

PROČITAJTE JOŠ - Novi prirodnjački muzej na Ušću

Pod nadzorom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, preduzeće "Granit - Liješće" iz Sremske Mitrovice, koje je izabrano na tenderu JKP "Zelenilo Beograd", rekonstruisalo je ove spomen-ploče posvećene političarima koji su posećivali Jugoslaviju još 1961. godine, kada je održana Prva konferencija nesvrstanih u Beogradu.

Prema rečima direktorke preduzeća "Granit - Liješće" Gordane Pejičić, radovi na obnovi kamenih ploča iz Parka prijateljstva koštali su oko 2,8 miliona dinara.

- Prvo smo radili demontažu spomen-ploča i prevezli ih u naše sedište u Sremsku Mitrovicu - ističe Pejičićeva. - Tu su ih naši saradnici očistili, restaurisali, posle čega je usledilo farbanje i klesanje nedostajućih slova. Sve se radi pod nadzorom stručnjaka iz Zavoda, a uređene i osvežene ploče biće vraćene na svoje stare pozicije u parku kod Ušća.

Inače, prema njenim rečima, ploče bi trebalo da budu vraćene na staro mesto.

POZNATI

U OVOM parku mnogobrojni državnici i poznate ličnosti zasadile su po drvo u znak prijateljstva, a među njima su bili Džavaharlal Nehru, Fidel Kastro, kraljica Elizabeta Druga, Gamal Abdel Naser, Moamer el Gadafi, Indira Gandi, Mihail Gorbačov, car Haile Selasije, Tito i mnogi drugi.