ŽITELjI Supilove ulice na Zvezdari nemaju načina da se suprotstave bujanju divlje gradnje u svojoj ulici. Obraćali su se, kažu, mnogobrojnim institucijama, ali bez rezultata. Objekat koji štrči u ulici porodičnih kuća stigao je do šestog sprata, zaklanja sunce komšijama prekoputa, a investitor i plan gradnje potpuno su nepoznati. Komšije veruju da je reč o nekome "vrlo moćnom", jer gradnju nastavlja i posle četvrte posete građevinske inspekcije.

PROČITAJTE JOŠ - RUŠENjE DIVLjE GRADNjE: Bager može i pre suda

"Novosti" su krajem januara već pisale o zidanju ove višespratnice i problemima sa kojima se meštani bore od početka izgradnje. Naši reporteri u četvrtak su obišli gradilište na kome nisu zatekli radnike, ni tablu sa podacima o projektu. Prema rečima komšija, majstori koji nisu ni adekvatno opremljeni za rad dolaze samo vikendom.

PROČITAJTE JOŠ - SERIJAL “NOVOSTI”: Svaki 10. stan - "divlji"

Komšije tvrde i da je građevinska inspekcija do sada četiri puta izlazila na teren i stavljala traku za zabranu radova na objekat, ali uzalud, svaki put je bila skinuta.

- Početkom nedelje videla sam da je postavljena traka sklonjena i ubačena sa druge strane ograde - priča sugrađanka iz obližnje kuće. - Ništa ne znači što je stave, kad je investitor odmah ukloni i nastavi da radi. Donosili su ranije i ogroman kran koji je oštetio krov na jednoj od kuća.

Ovaj deo grada, nadomak Zvezdarske šume, pun je stambenih kuća sa uređenim dvorištima u uskim ulicama, gde nema gustog saobraćaja. Sada su meštani Supilove i okolnih ulica, koji su naviknuti na miran život, zabrinuti jer novi objekat sa sobom donosi niz infrastrukturnih problema. Dolazak novih stanara u višespratnicu čija konstrukcija odudara od dugogodišnjeg prizora u ovom kraju, iziskivaće nova parking-mesta, opteretiće vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

- Živim tu, prekoputa, radnici buku prave od ranog jutra, sve dok se napolju još vidi - užurbano priča komšinica. Meni najviše smeta što su mi zaklonili sunce! Ove godine neću ni da kupujem novo cveće kad mi svakako neće izrasti bez svetlosti.

Meštani Supilove do sada su se više puta obraćali nadležnim institucijama za pomoć, ali bez uspeha.

ZATVORENO GRADILIŠTE U SINĐELIĆEVOJ

IZGRADNjA stambeno-poslovnog objekta u Sinđelićevoj 20, koji je premašio dozvoljenu spratnost, obustavljena je, pošto je građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda zatvorio gradilište. Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata, uprkos tome što je investitorima odobrena izgradnja objekta sa prizemljem, četiri sprata i potkrovljem, oni su odstupili od građevinske dozvole, podigavši šest spratova. Rešenjem građevinskog inspektora dat je nalog investitorima da uklone radove izvedene suprotno građevinskoj dozvoli. U toku postupka doneto je rešenje o izvršenju, a gradilište je zatvoreno 11. marta. (D. V. N.)