MEŠTANI surčinskog naselja Bečmen uznemireni su zbog toga što je prethodnih dana posečeno oko sedam hektara hrastove šume Gibavac, a strahuju da će sečom biti zahvaćene još veće površine. U JP "Srbijašume" pravdaju se time da je drveće bilo izuzetno staro i da je bilo neophodno intervenisati. Kako navode, na jesen će na ovom potezu zasaditi mlade sadnice hrasta.

PROČITAJTE JOŠ - Šumokradice i u prestonici pune kamione

Žitelji Bečmena navode da je reč o neselektivnoj seči svih stabala redom, za koju je lokalno stanovništvo pokušalo da od nadležnih službi dobije informacije o tome zašto je neophodno da se uklanjaju sva stabla.

- Problem seče šume je posebno osetljiv, jer je ona služila kao izletište, ali i kao prirodna barijera između Bečmena i Termoelektrane u Obrenovcu, koja je udaljena manje od 15 kilometara - kažu meštani Bečmena. - Stanovništvo očekuje hitnu reakciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i apeluje da se obustavi seča ogromnih razmera, makar dok se situacija ne razreši.

Gibavac 2019.

U JP "Srbijašume" navode da je sve što rade u skladu sa desetogodišnjim planom za koji je saglasnost dalo nadležno ministarstvo.

- Na jesen ćemo pošumljavati hrastom lužnjakom, koji najbolje uspeva u ovom staništu - navode u JP "Srbijašume"


JAVNO DOBRO

ŽITELjI Bečmena u svom dopisu naveli su da je reč o području koje je pod zaštitom države. U JP "Srbijašume" objašnjavaju da ovaj deo nije u okviru zaštićenog područja, ali da predstavlja javno dobro.