VELIKI broj Beograđana negoduje zbog seče stabala na Kalemegdanu i Ušću, koja su u utorak i sredu uklonjena u okviru pripremnih radova za izradnju buduće gondole. Na društvenim mrežama digla se velika bura, a revoltirani sugrađani neprestano objavljuju fotografije panjeva i isečenog granja, uz opšti utisak da više nije važna žičara, koliko to što se iz korena menja izgled najlepših prestoničkih lokacija.

U isto vreme, predstavnici Opštine Stari grad, na čelu sa Markom Bastaćem, u sredu su doneli panj i granje isečenog kalemegdanskog drveta na stepenice Starog dvora, simbolično okrivljujući gradske oce, iako su i Opština Stari grad, kao i Novi Beograd, potpisale rešenja o dozvoli seče zbog gradnje gondole.

PROČITAJTE JOŠ - Gondola seče stabla i ruši po Kalemegdanu

Gradonačelnik Zoran Radojičić najavio je da će umesto svakog posečenog stabla na trasi gondole biti posađeno više novih.

Reagujući na tvrdnje građana, koji su na internetu osporavali seču stabala, tvrdeći da se ona obavlja nelegalno, gradonačelnik Radojičić objašnjava da je ovom potezu prethodila saglasnost Stručne komisije koju je formirao Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, koja je izvršila uviđaj na terenu i utvrdila naknadu za posečena stabla.

- Na osnovu njihovog izveštaja, gradske opštine Stari grad i Novi Beograd izdale su rešenja po kojima je "Zelenilo" počelo seču 108 stabala na Novom Beogradu i 47 na Starom gradu - rekao je gradonačelnik.

Odobrenje iz GO Stari grad


Opština Stari grad je u sredu, na sednici Veća ukinula rešenje svog Odeljenja za komunalne poslove izdato 8. marta ove godine, i okrivila rukovodioca koji ga je potpisao nazivajući taj čin samovoljnim potezom. U saopštenju navode da je protiv rukovodioca pokrenut disciplinski postupak koji "podrazumeva i razrešenje". I predsednik GO Novi Beograd Aleksandar Šapić kaže da lično nije potpisao rešenje, već je to učinila njegova služba 8. marta ove godine, ukazujući da je do toga došlo jer je donošenje ovakvih rešenja obaveza po Statutu grada, i to bez mogućnosti odlučivanja.

Ukidanje rešenja iz GO Stari grad

Prema rečima gradonačelnika, na svako posečeno stablo posadiće se bar dva, a fizičko ili pravno lice koje zahteva uklanjanje drveća mora da obezbedi novac za to.

- Zbog toga je JP "Skijališta Srbije" Beogradu uplatilo 25,2 miliona dinara, što može biti iskorišćeno za te namene. Sadnja novih 300 stabala u zoni u kojoj su posečena, počeće u četvrtak. Do kraja godine, Beograd će biti bogatiji za više hiljada stabala - naveo je gradonačelnik.