BEOGRADSKA policija nedavno je uhapsila čoveka koji je na Kalemegdanu vikao i pretio ljudima. Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je duševni bolesnik koji je nosio palicu i vikao na šetače. On je kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu "Laza Lazarević", a protiv njega će biti podneta prekršajna prijava.

Ovaj incident, kao i neki koji nisu prijavljeni policiji, otvaraju pitanje bezbednosti Kalemegdana, kao i ovlašćenja čuvara na beogradskoj tvrđavi. Građanima je uglavnom nepoznato da li lokalno obezbeđenje može da zaustavi i do dolaska policije zadrži osobu koja predstavlja potencijalnu pretnju za posetioce.

PROČITAJTE JOŠ - Kalemegdan pod nadzorom 24 časa!


Iz JP "Beogradska tvrđava" kažu da čuvari na Kalemegdanu nisu ovlašćeni da zaustavljaju nekog, već samo prijavljuju incident policiji. Kako kažu, od početka godine bilo je dvadesetak intervencija koje se tiču narušavanja javnog reda i mira, a čuvari su desetak puta sprečili vandale da skrnave objekte i mobilijar na prostoru ovog turističkog kompleksa.

- Tvrđava ima poseban tretman i kada je bezbednost u pitanju - navode iz ovog javnog preduzeća. - Kompleks od 58 hektara obezbeđen je 24 časa dnevno, sa po 16 čuvara u smeni, koji brinu o bezbednosti posetilaca, objekata i kulturnih dobara na ovom delu.

Smatraju da je fizičko obezbeđenje neophodno na Kalemegdanu jer se tokom sezone, u proseku, mesečno spreči petnaestak krađa i pedesetak puta interveniše kako ne bi bilo narušavanja javnog reda i mira.