GSP: Uzmeš E-BON pa u menzu na ručak
09. 03. 2019. u 18:55
"Novosti" obišle radnički restoran GSP u pogonu "Centrala". Umesto papira zaposleni nose karticu s kreditom
Radnici dobijaju 140 dinara dnevno za ishranu u restoranu / Foto P.Mitić
MENZE u pogonima Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", koje su godinama bile prazne, od novembra su postale ponovo aktuelne. Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, radnicima sleduje 500 dinara za topli obrok, od kojih 300 dinara dobijaju s platom, a 140 za ishranu u restoranima unutar pogona. "Novosti" su obišle menzu u pogonu "Centrala". Jedna od novina je i to što se od ponedeljka, uvodi e-bon.
Kada je odlučeno da se radnicima podele bonovi u iznosu od 140 dinara za ishranu u menzama, mnogobrojna su bila negodovanja vozača i mehaničara. Žalili su se da hrane u menzama nema, da ima onih koji ne mogu da dođu do menze jer voze na udaljenim linijama, kao i da mehaničari na terenu nemaju pristup ovoj usluzi.
Pročitajte još: Dva miliona za "razradu" menzi GSP
O ovim problemima "Novosti" su pisale, uz uveravanje predstavnika najvećeg sindikata u GSP, Samostalnog sindikata, da će se situacija srediti i da će zaposleni biti zadovoljni.
- Zbog procedure javnih nabavki bilo je potrebno vreme da se namirnice nabave i da sve krene - objašnjava Zoran Antić, predsednik Samostalnog sindikata. - Sada menza "Centrala" izbaci i do 2.500 kuvanih obroka dnevno. Oni koji ne mogu da dođu u kantine, za svoje bonove mogu da uzmu pakete kvalitetnih suhomesnatih proizvoda.
Tokom naše posete, na meniju su bile ćufte i pire, pasulj i faširana šnicla, pečena piletina i pomfrit, juneća čorba, pita sa višnjama, kupus salata.
- Od ponedeljka, 11. marta, uvodimo i e-bonove, umesto dosadašnjih papirnih. Do sada su zaposleni morali da biraju jela kako bi se uklopili i utrošili 140 dinara pošto kusura nije bilo. Ovako sredstva ne propadaju, a oni provlačenjem e-bona mogu da uzmu samo kafu. Kredit na kartici, trošiće kako im odgovara - pojašnjava Antić i dodaje da će uskoro nabaviti i mašine za pripremu, odnosno pečenje peciva čime će ponuda u menzama biti još bogatija.
GUŽVE OD 8.00 DO 11.00
ŠEF restorana u svim pogonima Vojin Gavrić navodi da menze rade u tri smene i da je najveća gužva u restoranima od 8.00 do 11.00.
- Novina je i to što ćemo sredom i petkom, kao i u danima posta, imati hranu spremljenu na vodi. Mislili smo i na radnike islamske veroispovesti, pa će biti obroka pripremljenih prema halal standardima - ističe Gavrić.