MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je juče da mišljenje Ministarstva finansija o nakandama za prevoz zaposlenih ni na koji način ne krši prava građana o isplati tih sredstava na osnovu Zakona o radu, već da se sada samo traži da se ta nakanda opravda ako se dobija u novcu.

Pročitajte još: NEMA VIŠE “PREVOZA NA RUKE”: Firme u Beogradu će ubuduće morati da kupuju radnicima "Bus plus" pretplatne karte

- Mišljenje nije ni na koji način jače od zakona. Takođe, Zakon o radu njime nije tangiran, već zakon o određenim poreskim obavezama koje treba da se ispoštuju ako se nakada za prevoz daje u novcu - rekao je Mali. - Na osnovu opravdanja tih sredstava, obračunava se odgovarajući porez koji treba da ide u državnu kasu. Na koji način će to da regulišu, to neka vide lokalne samouprave i preduzeća, a to je obaveza i revizora. Dali smo mišljenje i ne ulazimo u način na koji će oni to da urade - kazao je Mali.

Ako se vozite biciklom, onda ne treba da dobijete naknadu za prevoz, istakao je Mali.

Povodom pisanja medija o obavezi kompanija da pravdaju sredstva data za prevoz, juče se oglasio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Napisi koji su se pojavili u nekim medijima, kao i gluposti koje su izgovarali pojedini kvazistručnjaci za sve i svašta, da je ova odluka protivzakonita, ne samo da su netačni već i opasni, i predstavljaju poziv da se ne plaća javni prevoz - rekao je Goran Vesić.