NATPISI sa molbama upućeni sugrađanima da uklone automobile sa prestoničkih ulica zbog potreba snimanja nekog filma sve češće se mogu videti u gradu. Dok "filmadžije" okupiraju javne površine, Beograđani moraju sami da se snalaze, jer im novo parking-mesto niko ne obezbeđuje.

Iako oni koji žive u centru plaćaju povlašćene parking-karte, koje im omogućavaju da svoja vozila ostave u bilo kom zoniranom području, često ne mogu da nađu slobodno mesto. Umesto ispred zgrade ili u susednoj ulici, automobile nekad parkiraju i na teritoriji druge opštine.

- Prošle nedelje, u četvrtak veče, duž Kosovske ulice je okačeno obaveštenje da u danima vikenda ne parkiramo ovde svoje automobile - objašnjava Miodrag Z., koji živi u ovom delu grada. - Obaveštenje o zabrani parkiranja važilo je i za Kondinu ulicu, a, kako je bio petak veče kada je grad pun ljudi, slobodno parking-mesto sam našao tek u Ulici kraljice Marije. Kasnije sam saznao da je Džoni Dep zvezda filma koji se snima u komšiluku.

Prema postojećim pravilima, Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost filmskim ekipama za zauzeće saobraćajne površine, ali po automobile koji vlasnici na vreme ne pomere, dolazi Služba za prenos vozila. Međutim, ako je vozilo bilo regularno parkirano, a vlasnik nije na vreme video ostavljenu poruku, pauk će ga pomeriti na prvo slobodno mesto, bez naplaćivanja usluge.

Pročitajte još - SVETSKA EKSKLUZIVA: Džoni Dep pred vratima ''Novosti'' (FOTO)

- Filmskim ekipama se ne daje u zakup deo ulice, već im, na osnovu podnetog zahteva i plaćene naknade, Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost za zauzeće saobraćajne površine - objašnjavaju nadležni. - Podnosilac zahteva, odnosno organizator snimanja, dužan je da zauzeće parking-mesta sprovede uz prethodan postupak obaveštavanja građana, što je navedeno u saglasnosti koju prethodno potpisuje.

Organizator na vetrobransko staklo ostavio poruku da se vozilo ukloni Foto Nikola Fifić

Takođe, dužan je i da snosi uvećane troškove preduzećima i pojedincima koji su posledica izmene režima saobraćaja. Naknade za zauzeće javnih površina na teritoriji grada Beograda definisane su Odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina.

Za zauzeće parking-mesta koja su u zonskom sistemu naplate, naplata se sprovodi preko JKP "Parking servis". Dok se za ostale površine naplata obavlja prema odredba. Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Beograda.

OMILjENE LOKACIJE

TOKOM prošlog leta filmska klapa mogla se najčešće čuti u ulicama Cara Dušana, Tadeuša Koćuška, Dunavskoj i Dobračinoj. Omiljene lokacije snimatelja i reditelja su često su bile i Uzun Mirkova, Rige od Fere, Strahinjića bana i Francuska ulica.