U POSLEDNjIH pet godina, kada je reč o ekologiji, u prestonici je urađeno više nego za prethodnih 30, a u planu su veliki projekti kako bi se rešio problem zagađenja. Na prvom mestu je izmeštanje industrijskih zona iz centra čime se omogućava izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa uz racionalno korišćenje postojeće infrastrukture. Druga smernica je spuštanje na reke što predstavlja najveći prirodni potencijal prestonice.

- Do kraja sledeće godine biće uklonjena pruga koja decenijama odvaja Palilulu, Dorćol, Kalemegdan, Kosančićev i Savski venac od priobalja - izjavio je Milutin Folić, arhitekta. - Najznačajniji je najavljeni početak izgradnje metroa kao i primarna mreža biciklističkih staza prema projektu "Beograd biciklom".

PROČITAJTE JOŠ - Ekologija glavni cilj


Folić je istakao da Grad nastoji da razvija "zelenu mrežu" pešačkih prostora u centru kako bi se povezali postojeći otvoreni javni gradski prostori. Cilj je smanjenje korišćenja automobila i stvaranje zelenijeg, zdravijeg i prijatnijeg mesta za život.


FONTANE, SPOMENICI...

PREMA planu, Studentski trg će dobiti novu fontanu i spomenik Zoranu Đinđiću. U parku na Topličinom vencu biće postavljeno pet skulptura Olge Jevrić, novo zelenilo, igralište i česma. U Karađorđevoj ulici trotoari će biti prošireni i popločani, dok će priobalni deo osim šetališta dobiti i dečja igrališta, klupe, rasvetu i velike zelene površine.