ANKETA o postavljanju spomenika ispred Opštine Voždovac Milunki Savić, Vasi Čarapiću, voždu Karađorđu i vojvodi Stepi Stepanoviću, na koju su "Novosti" prve skrenule pažnju javnosti, izazvala je mnogobrojne polemike, ali je i dalje aktuelna. Predsednik GO Voždovac čak smatra da bi, ako tako građani odluče, za iduću godinu Opština mogla da opredeli sredstva za podizanje novih spomenika, što podrazumeva uklanjanje postojećih.

Skulptoralne grupe "Borba" vajara Sretena Stojanovića i "Obnova" Lojze Dolinara, koje od 1949. godine stoje ispred ulaza u ovu gradsku opštinu i čine celinu sa njom, pripadaju socrealizmu. Prema zamisli predsednika Savića, one će biti "proterane" u parkić u blizini, u kom će se navodno napraviti projekcija Voždovca od 1800. do danas, a mesta ispred Opštine će ustupiti novim spomen-obeležjima.

PROČITAJTE JOŠ: Prihvatilište za decu: Useljenje 25. februara

- Što se tiče podizanja spomenika, još je sve na nivou ideje - kaže za "Novosti" Aleksandar Savić.

- Ovo će biti godina glasanja, a ako građani prihvate naš predlog, konsultovaćemo se sa Gradom i nadležnim institucijama. Planiramo da za 2020. godinu opredelimo sredstva iz budžeta ili putem investicija.

PROČITAJTE JOŠ: SPEKTAKL NA KALEMEGDANU: Otvorena izložba "Kineski festival svetla" (FOTO)

Zašto je konsultovanje sa Gradom planirano tek posle glasanja, kao i zašto nije ispoštovan Zakon o ratnim memorijalima, koji predviđa iznošenje ideje savetu pri Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja - pitaju se protivnici ove zamisli i podsećaju da je mišljenje saveta potrebno da bi se izbegla haotičnost, kao i da poslednju reč daje ministar.

Zavod za zaštitu spomenika kulture smatra da je izuzetno važno da znamenite ličnosti naše istorije dobiju javne spomenike, kao i da Karađorđe, Stepa Stepanović i Vasa Čarapić već imaju svoje spomenike u Beogradu, dok Milunka Savić, po njihovom mišljenju, to svakako zaslužuje. Ali...

- Zgrada Opštine Voždovac je izgrađena u posleratnom periodu i skulptoralne grupe ispred nje su namenski vajane za taj prostor i neraskidivo su vezane za arhitektonski koncept objekta. Predstavljaju simbole otpora i atifašističke borbe i integralni su deo zgrade Opštine - navode stručnjaci Zavoda.

Prema rečima istoričara Dejana Ristića, koji je i sam učestvovao u ovoj anketi i negativno se izjasnio, ideja o postavljanju spomenika Milunki Savić nije loša. Međutim, Ristić smatra da je najpre trebalo da bude konsultovana struka, kao i da se u sprovođenju ove ideje ide pogrešnim redosledom:

- Svi sem Milunke Savić, koja naravno, zaslužuje spomenik, već imaju reprezentativna obeležja. Vasa Čarapić ispred Doma Vojske, Stepa ispred svoje kuće, a Karađorđe u Karađorđevom parku.

Do sada je u elektronskom mini-referendumu na sajtu oštine učestvovalo 30.600 stanovnika, a oni koji podržavaju ovu ideju i dalje su u vođstvu. Za proterivanje dela čuvenih vajara glasao je 19.851 sugrađanin, dok je njih 10.749 protiv.

Aleksandar Savić

SAVET ZA OČUVANjE TRADICIJE

OVA oblast dodatno je uređena i nedavno usvojenim Zakonom o ratnim memorijalima, a potom i Savetom za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Srbiji. Njega čine stručnjaci i predstavnici državne uprave koji će davati mišljenja na predloge o postavljanju spomenika posvećenim ratnim ličnostima i dešavanjima, i odlučivati o uklanjanju ukoliko su u suprotnosti sa interesima Srbije.

GLAS PROTIV

GLASAO sam protiv, jer smatram da je zgrada Opštine kao i spomenici koji su trenutno ispred nje dragoceni, jer pripadaju razdoblju posle Drugog svetskog rata i da epohe ne bi trebalo da se mešaju - kaže istoričar Ristić. - Vrlo je važno da ti spomenici, koji su rađeni u vreme socijalističke Jugoslavije, ostanu gde jesu, da bi se očuvala autentičnost i celina epohe. Postavljanje spomenika iz drugog perioda deluje nepromišljeno. Sama ideja je dobra, ali izbor lokacije je pogrešan.