U AZILU za agresivne pse u Kovilovu trenutno se nalazi oko 300 pasa, koji su sklonjeni sa ulica, jer je utvrđeno da su napadali ljude. To je jedan od glavnih "uslova" potrebnih da lutalice završe upravo u ovom prihvatilištu za pse koje se nalazi u sastavu JKP "Veterina Beograd". Četvoronošci koji su smešteni u Kovilovu ne vraćaju se na ulice, odnosno prvobitno stanište, ali ulaze u program usvajanja.

PROČITAJTE JOŠ - Psi "lekoviti" i za osuđenike

- To su uglavnom stari psi. Neki od njih su kod nas dugi niz godina i oni su nakon određenog perioda i socijalizovani - objašnjavaju nadležni iz JKP "Veterina Beograd". - Ulaze i u program usvajanja, ali uz napomenu potencijalnom usvojiocu o svim karakteristikama i istoriji psa koji se usvaja.

Međutim, oni koji ne nađu novi dom trajno se zadržavaju u prihvatilištu, a među napuštenim ljubimcima trenutno je najviše mešanaca. Obavezna procedura kroz koju prolaze svi članovi prihvatilišta je prijemni pregled, zatim razvrstavanje, program kontrole koji podrazumeva čipovanje, vakcinaciju i sterilizaciju. Kada se završi određeni medicinski tretman, napušteni ljubimci se raspoređuju u prihvatilišta.

U azilu u Kovilovu, koji se nalazi na prostoru nekadašnje Vojne bašte, radi devetoro zoohigijeničara, jedan veterinarski tehničar i jedan veterinar.

PRIHVATILIŠTA

POD upravom JKP "Veterine Beograd" trenutno se nalazi pet prihvatilišta za pse, i to u Rakovici, Kovilovu, Padinskoj skeli, Ovči i Zemunu.