URBANISTIČKI projekat za izgradnju dugoočekivanog groblja za kućne ljubimce u bloku 51 na Bežanijskoj kosi je potvrđen nakon javnog uvida, što je bio jedan od preduslova da se nastavi sa daljim postupkom. Ukoliko ne bude odlaganja, do kraja godine može se očekivati izrada tehničke dokumentacije i izbor izvođača radova.

Počivalište za kućne ljubimce prostiraće se na parceli od 1,5 hektara između auto-puta i Ulice Marka Čelebonovića, a na groblje će se ulaziti iz Ulice Surčinski put.

Pročitajte još: Gradski urbanista: Beograd dobija groblje za kućne ljubimce

Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a prema njemu kompleks će biti podeljen u tri celine, administrativnu, zonu za sahranjivanje i poslednju gde će biti smešten objekat za upravljanje leševima.

Na najvećoj površini nalaziće se klasična grobna mesta, oko 1.500, a ostatak je predviđen za urne, oko 800 mesta. I uginuli stanovnici Beogradskog zoološkog vrta dobiće poseban odeljak na ovom groblju. Predviđen je svojevrstan spomen-park, kako bi ove životinje bile sačuvane od zaborava. Osim toga, predviđen su i rozarijumi i kolumbarijumi, krematorijumi.