RADOVI na izgradnji novog doma zdravlja u Borči, koji će se prostirati na površini od blizu 7.000 kvadratnih metara, trebalo bi da počnu u prvoj polovini godine. Procenjena projektantna vrednost radova iznosi oko 650 miliona dinara bez PDV, a planirani rok za završetak je 12 meseci od početka izgradnje. Prema ovoj proceni, i ako se ne budu pomerali rokovi, dugo odlagana želja stanovnika Borče biće ispunjena na leto 2020. godine.

Pročitajte još: Vesić: Izgradnja Doma zdravlja u Borči na proleće

Nova zdravstvena stanica biće izgrađena u Ulici Koste Manojlovića, između pijace, biblioteke i pošte, a stanovnicima Borče će konačno na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe.

- Kao osnov za izradu tehničke dokumentacije korišćeni su Projektni zadatak i Medicinski program koje je izdao Gradski zavod za javno zdravlje - objašnjavaju nadležni iz GO Palilula. - Do sada je urađena preparcelacija i formirana je katastarska parcela.

U planu je i izgradnja nove saobraćajnice oko zdravstvene ustanove. Glavni pešački pristup zdravstvenoj stanici projektovan je upravo ka novoplaniranoj saobraćajnici, dok će ulaz u podzemnu garažu biti iz Ulice Koste Manojlovića. Pristup osobama sa invaliditetom, sa obezbeđenom podiznom platformom, nalaziće se pored glavnog ulaza.

Pročitajte još: Novi Dom zdravlja gradiće se u Vinči

U novoj savremeno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi, nalaziće se službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece, žena i odraslih sa preventivnim centrom. Vodiće se računa o spajanju srodnih sadržaja, a planirano je da budu razdvojeni putevi boleskih i zdravih, kao i dece i odraslih. Na drugom spratu određena je izgradnja laboratorije i službe za fizikalnu medicinu. Dok će na trećem spratu biti smeštene ordinacije interne medicine, psihijatrije, oftalmologije, otorinolaringologije i stomatologije.

Foto A.Stanković


Poslednji sprat predviđen je za izgradnju sale za sastanke i edukacije, ali i prostorije za čuvanje lekova i medicinskog materijala. U podrumu zgrade biće smeštene službe hitne pomoći i apoteka. Takođe 30 odsto zauzimaće zelene površine.

Građani se leče u ovom objektu - Foto M.Labudović


DEO DZ PALILULA

ZDRAVSTVENA stanica u Borči u sklopu je DZ "Dr Milutin Ivković", koji brine o zdravlju oko 200.000 žitelja. Dom zdravlja ima tri ogranka - Staru Palilulu, Dunavski venac i Karaburmu, a u njihovom sastavu su 22 ambulante. Ambulante jedan i dva, koje rade u Borči, posle završetka doma zdravlja, biće zatvorene, pošto su neuslovne, dok će u Krnjači, Kotežu, Ovči i Padinskoj skeli nastaviti da rade.