GRAD Beograd potpisao je sporazum sa kompanijom "Bus lajting grup", koja se bavi rasvetom i osvetljenjem. Memorandum o saradnji sa predstavnicima ove firme potpisan je tokom posete mpredsednika Rusije Vladimira Putina našoj prestonici.

Pročitajte još: Vesić: Novo dekorativno osvetljenje Beogradske tvrđave

- Potpisali smo sporazum da ćemo sa ovom kompanijom ubuduće raditi analizu, da će nas oni savetovati, i da ćemo u perspektivi raditi na tom novom konceptu rasvete Beograda. To znači, sa jedne strane, ekološki prihvatljiviji način osvetljenja, a s druge i veliku uštedu u energiji, tako da su mnogi gradovi u Evropi i svetu prešli na taj način osvetljenja. Ova energetska efikasnost je deo koncepta "smart sitija" - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je posebno istakao da će se zajedno sa predstavnicima kompanije "Bus lajting grup" ubuduće baviti gradskom rasvetom, ali i fasadnom i dekorativnom rasvetom koja može znatno da unapredi i ulepša našu prestonicu. - Takođe smo pričali i o tome da Hram Svetog Save treba da se osvetli na drugi način, i znatno bolje nego što je sada i mislim da će, ako budemo realizovali taj projekat, to biti još jedan iskorak u turističkoj ponudi Beograda iako je ovo mesto zaista uvek posećeno - rekao je Radojičić. On je dodao da je veoma važna saradnja Grada Beograda sa ruskim kompanijama.

PRIMENA PAMETNIH TEHNOLOGIJA

TOKOM posete ruskog predsednika organizovan je i sastanak o digitalnom dijalogu sa firmi iz Rusije sa sličnim firmama iz Srbije.- Firme iz Rusije su, zaista, daleko otišle na planu pametne tehnologije, vrlo značajne stvari su uradile i u domenu poljoprivrede, u konceptu "smart sitija". Videli smo kako se ti podaci koriste u Moskvi kako bi grad bolje funkcionisao. Implementacija ovih stvari u našem gradu mene kao gradonačelnika izuzetno interesuje i ona otvara mnoge perspektive - istakao je gradonačelnik.