SUGRAĐANIN Radomir L. neprijatno se iznenadio pre nekoliko dana kada je u jednoj od filijala JP "Pošta Srbije" uplatio humanitarnu pomoć deci oboleloj od raka u roditeljskim kućama. Osim što su zaveli sumu, službenici preduzeća uzeli su i proviziju! Ovaj postupak, nadležni pravdaju troškovima obrade transfera, ali i naknadom koju plaćaju banci preko koje se prebačaj novca realizuje.

Uz račun za objedinjenu naplatu komunalnih usluga, "Infostan" je priložio i blanko uplatnicu za humanitarnu pomoć za obolele mališane. Kako nam je rekao Radomir L., pedagog u penziji, redovno se odaziva na ovakve humanitarne akcije. Ni sam ne zna koliko je puta otišao i uplatio nekad više, nekad manje novca, pa do sada nije ni obraćao pažnju na proviziju. Ipak, poslednji put, neprijatno se iznenadio.

- Šokiran sam što "Pošta" zarađuje na nesreći te dece - ogorčeno nam se požalio ovaj penzioner. - Razumem da naplate naknadu tokom plaćanja komunalija, struje, telefona, interneta i svega drugog, ali za ovako nešto stvarno nemam opravdanje!

Prema rečima našeg sagovornika, ovakav postupak preduzeća šteti svima. Prvo, novac oduzimaju od onih kojima je svaki dinar važan, a drugo, narod gubi poverenje kada je reč o društvenoj odgovornosti.

Povodom ove situacije i prakse, iz JP "Pošta Srbije" napominju da usluge prenosa novčanih sredstava na platni račun po osnovu gotovinskih uplata pružaju kao komercijalnu uslugu. Ona podrazumeva naplatu provizije od platioca.

- Postoji mogućnost da se ugovorom definiše da proviziju, umesto platioca, plaća primalac plaćanja - kažu u preduzeću. - Napominjemo da su provizije "Pošte" povoljnije u odnosu na najveći deo konkurencije.

Kako su podsetili iz "Pošte Srbije", preduzeće iz svojih prihoda podržava akcije od šireg društvenog značaja, kulturu, obrazovanje, sport, a posebno aktivnosti humanitarnih ustanova i neprofitnih organizacija koje se organizuju za osetljive grupe.

U BANKAMA BEZ NADOKNADE

Pojedine banke ne uzimaju novac prilikom uplata na ime humanitarnih akcija.

- Ne naplaćujemo proviziju pri uplati i prenosu sredstava po osnovu donacija u humanitarne svrhe - rekli su "Novostima" iz Banke Inteza. - To je jasno naznačeno u tarifniku naknada za usluge Banke Inteza za fizička lica, objavljenom na veb-sajtu banke.