OPŠTINA Mladenovac će do kraja januara sa "Srbijagasom" potpisati ugovor o izgradnji gasovoda na delu teritorije ove lokalne samouprave, na koji bi moglo biti priključeno oko 9.000 korisnika, saznaju "Novosti".

Na poslednjoj sednici Skupštine GO Mladenovac, odbornici su usvojili Program gasifikacije, u okviru kog će biti izgrađena distributivna mreža i devet merno - regulacionih stanica u naseljima Pružatovac, Ivanča, Koraćica, Vrbica, Rabrovac, Velika Krsna, Dubona, Šepšin, Vlaška.

Prema programu, projekat gasifikacije će realizovati "Srbijagas" i firma za građevinarstvo i inženjering "DM Invest" iz Smederevske Palanke. Vrednost projekta još nije poznata, a u obrazloženju odluke navodi se da će radnici "DM Invest" izvesti radove po sistemu "ključ u ruke".

- Ovo preduzeće izvelo bi radove na gasifikaciji dela teritorije Mladenovca po sistemu "ključ u ruke" sa obavezom da predfinansira radove po uslovima "Srbijagasa", a bez učešća Opštine Mladenovac u finansiranju - piše u objašnjenju. - Izgradnjom gasovodnih objekata za distribuciju prirodnog gasa na ovoj teritoriji, stekli bi se uslovi za aktiviranje novih privrednih aktivnosti, pre svega stranih i domaćih investicija.


DOMAĆINSTVA

Do sada je gasifikovano pet naselja u centralnom delu opštine Mladenovac i gas je dobilo oko 4.000 domaćinstava. Oko 80 odsto teritorije, koja obuhvata veća naseljena mesta na samom rubu opštine - Velika Krsna, Velika Ivanča i Jagnjilo, sa više od 9.000 potencijalnih korisnika nije pokriveno gasnom mrežom.