Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će, s obzirom na najavljene padavine, nadležne službe ostati u četvrtom stepenu pripravnosti dok za tim bude bilo potrebe.

"S obzirom na meteorološku prognozu da će u popodnevnim satima početi da pada sneg koji će trajati verovatno 48 sati i da se očekuje će pasti oko 30 centimetara snega sazvali smo sastanak na kome smo razgovarali o tome kako da se što bolje pripremimo za padavine i damo svoj maksimum da grad funkcioniše što je moguće bolje", rekao je Radojičić nakon sastanka sa direktorima javno komunalnih preduzeća i sekretarima nadležnih sekretarijata, u direkciji JKP "Beograd put".

PROČITAJTE JOŠ: SNEG ŠIROM SRBIJE: Zabeleli se Beograd, Sremska Mitrovica, Valjevo, Kragujevac

Na snazi je četvrti stepen pripravnosti, rekao je Radojičić i dodao da će tako biti dok za tim bude bilo potrebe.

Ukazao je da je, kada dođe do vremenskih nepogoda, potrebna i saradnja svih građana.

"Neophodna je i saradnja građana zbog čega apelujem da i oni ispred svojih zgrada očiste sneg i na taj način učine mali doprinos da ceo grad funkcioniše što je moguće bolje", istakao je gradonačelnik.

foto P.Milošević

Kako je dodao, kada su velike padavine prioritet je da se očiste ulice prvog prioriteta čija je ukupna dužina oko 1.800 kilometara i ulice drugog prioriteta čija je ukupna dužina oko 400 kilometara.

"Sigurno je da u trenutku padavina nije moguće da ulice budu idealno očišćene. Tek kada padavine prestanu, možemo da imamo mnogo bolju situaciju, ali tako je u svim velikim gradovima kada su velike padavine", rekao je Radojičić i dodao da rezervi soli i rizle ima dovoljno.

Na osnovu podnetih izveštaja iz "Beogradskih elektrana" i "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" gradonačelnik je naglasio i da ekipe tih preduzeća reaguju vrlo brzo, te da je broj intervencija na vodovodnim instalacijama čak i manji od uobičajenog za zimu.

U svakom slučaju, zaključio je Radojičić, sva javna preduzeća spremna su za nove padavine.