Davne 1922. godine osnovan je Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", nazvan po dubrovačkoj pesnikinji i meceni. Inicijativu da se napravi ovakvo zdanje prvi je istakao besmrtni bard teatra Branislav Nušić, koji je u to vreme bio načelnik Umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete.

U to vreme park Kalemegdan nije izgledao kao danas i uglavnom je bio vojni. U Donjem gradu su bile kasarne do Drugog svetskog rata, dok je za civile otvoreno Savsko šetalište tek 1928. godine, sa postavljanjem "Pobednika" na dominantnu tačku iznad Ušća.


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Šta će đaci u kafani?

Mnogi objekti u Gornjem gradu su do 1936. godine bili pod upravom ondašnje Vojske, pa je postavljanje umetničkog paviljona bilo na sredokraći između grada i vojnih kasarni.

Ipak, Nušićeva ideja je zaživela i stoga što je potreba za paviljonom ovakvog tipa postala nasušna gradska potreba. Umetnici su do tada mogli da izlažu u dvoranama koje nisu napravljene sa tom namenom, poput gimnazijskih sala.

O važnosti ovog zdanja govori i podatak da su se mnogi pojavili kao mecene prilikom izgradnje "Cvijete". Kamen temeljac postavljen je 1927. godine, a zabeleženo je da su pomogle Jadransko-podunavska banka, kao i Narodna banka.

Pre toga, još 1923. godine organizovan je dobrotvorni bal na kojem su prikupljana sredstva za izgradnju ovog zdanja. Tada su se istakli oni koji su bili ljubitelji i poštovaoci imetnosti i umetnika, kao što su bili Đorđe Vajfert, Luka Ćelović, Nikola Nestorović i drugi ugledni i imućni sugrađani.

Samo do početka Drugog svetskog rata ovde je održano više od 250 izložbi. Ovde su svoja dela predstavljali velikani poput Pikasa, Matisa, Šagala, Renoara, Van Goga...

Prva izložba naših slikara održana je 1928. godine, kada su u "Cvijeti Zuzorić" istaknuta dela Milene Pavlović Barili, Bete Vukanović, Vase Pomorišca, Uroša Predića...

Uz stare snimke izgradnje i izgleda ovog mesta, na ovaj način sećamo se kako je nastajalo jedno od uporišta umetnosti u gradu. Na ovom mestu danas je središte Udruženja likovnih umetnika Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Tociljanje na ledu

PRAVILA

Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" imalo je i svoja Pravila. U njima je pisalo "da je osnovni cilj Udruženja da širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".