Na platou ispred Hrama Svetog Save će od 4. do 28. januara biti održana manifestacija "Božićno seoce" u okviru koje je pripremljen bogat program, najavljeno je danas na konferenciji u Parohijskom domu Hrama Svetog Save.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je podsetio da se ta manifestacija ove godine održava drugi put i da je deo manifestacije "Beogradska zima", koja je počela 1. decembra i trajaće do 31. januara.

Kako je istakao, "Božićno seoce" će ove godine biti bogatije, raznovrsnije, sa više programa.

"Na taj način ćemo deci u januaru pružiti nezaboravan doživljaj ovde ispred Hrama Svetog Save", rekao je Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, kao i umetnicima koji učestvuju u programu.

PROČITAJTE JOŠ: "Božićno seoce" na radost dece

Naveo je da u Beogradu do prošle godine, po završetku novogodišnjih praznika, tokom januara nije bilo nikakvih programa za decu i dodao da je "Božićno seoce popunilo tu prazninu".

"Trudićemo se da i narednih godina unapređujemo ovu manifestaciju, pa ćemo možda sledeće godine ovde, ispred Hrama Svetog Save, imati i jedno malo klizalište", rekao je Vesić koji veruje da će "Božićno seoce" svake godine biti sve bolje.

Prošle godine, tokom te manifestacije, ispred Hrama Svetog Save i u kripti nastupilo je više do 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa.

Najmlađi su svake večeri ulepšavali jedinstvenu konstrukciju, Božićnu raspevanu jelku na kojoj su nastupali dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije.

Posetioci će i ove godine imati priliku da uživaju u svakodnevnom muzičkom programu, nastupima dečijih i crkvenih horova, duhovnoj muzici, nastupima najpoznatijih muzičkih izvođača, a imaće priliku i da obiđu plato Hrama u fijakeru, u drvenim kućicama kupe rukotvorine, tradicionalne prozivode, suvenire, domaće specijalitete i poklone.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo što će "Božićno seoce" biti održano drugi put jer, kako je dodao, ta manifestacija predstavlja brend. On je naveo da su sve strukture opštine Vračar već dva meseca uključene u organizaciju ovog događaja. Direktor "Colot Press Grupe" Robert Čoban je rekao da je za posetioce manifestacije pripremljen bogat program, te da će i ove godine moći da uživaju u nastupima poznatih ličnosti iz sveta muzike.

Na otvaranju ovogodišnjeg "Božićnog seoceta" će nastupiti Sanja Ilić i "Balkanika". "Izuzetna mi je čast što smo dobili poziv da učestvujemo na samom otvaranju 'Božićnog seoceta'. 'Balkanika' već godinama gaji taj tradicionalni melos Srbije i Balkana i verovatno se ne može zamisliti lepše mesto nego da sviramo ispred Hrama Svetog Save", rekao je Sanja Ilić.

Na konferenciji je govorila i pevačica Snežana Đurišić koja će zajedno sa svojim kolegama Marinkom, Markom i Nikolom Rokvićem, uz orkestar RTS-a, nastupiti 6. januara. "U ime svojih kolega i moje lično ime zahvaljujem na ukazanom poverenju. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo nastupiti baš 6. januara, na Badnje veče. Velika mi je čast i zaista ću se truditi da opravdam ovo poverenje ", rekla je ona.

"Božićno seoce", u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije "Color Media Communications" i "Ninamedia".