ZBOG stabala koja su se usled težine snega izvaljivala, JKP "Zelenilo Beograd" je od petka imalo 769 zahteva za intervenciju. Usled nastale štete pri odvaljivanju debala i grana, na adresu ovog preduzeća, do utorka je stiglo i 45 zahteva za naplatu štete! Ekipe zadužene za seču i uklanjanje posledica snegoizvala od petka su na terenu, u 18-časovnim smenama.

Da jedna snežna mećava, poput one koja je u petak zahvatila Beograd, napravi toliko snegoloma ili snegoizvala, radnici "Zelenila" ne pamte. Dva zdrava debla kedra, izvaljena iz korena, u utorak su u Strumičkoj ulici, između zgrada na brojevima 86 i 88 pokidala električne vodove, ugrozivši i stanicu dalekovoda. Jedna od ekipa "Zelenila" odmah je tamo poslata na teren. Zajedno sa njima, pošli su i reporteri "Novosti".

- Ovo nam je deseti teren od jutros, a biće ih još - priča Ivan Gašević (36). - Od subote sam prestao da brojim koliko smo stabala isekli. Pomešale su mi se i ulice i intervencije. Na zadacima smo od četiri ujutru do 18 časova. Ruke su nam promrzle, prste ne osećam, a testeru, tešku više od pet kilograma, držim satima u rukama. Džaba i oprema na ovom minusu, kad se mraz uvuče u kosti. Ovde je problematično to što je drveće naslonjeno na kabl visokog napona, pa moramo da budemo dodatno oprezni. I pre neki dan drvo je palo preko automobila. Kako vozilo ne bismo uništili, morali smo sajlama da obezbedimo drvo, pa tek onda da ga sečemo.

Rade bez odmora i predaha, a jedini obrok u toku smene im je doručak u podne. Za ovih pet dana, samo im je jedna sugrađanka skuvala kafu da se ugreju. Kažu, bili bi srećni i kada bi im neko ponudio vodu.

PROČITAJTE JOŠ - Prestonica spremna za novi sneg

- Obično se, kada nas vide, stanari žale što nismo došli ranije - govori Zoran Nikolić (46), dok podglavljuje vozilo, kako bi bilo bezbedno pri dizanju korpe. - Ujedno, kad iz bezbednosnih razloga hoćemo da isečemo još neko stablo, oni nas napadaju što to radimo, uništavamo im hlad. I upravo to drveće, koje smo letos imali u planu da sečemo, a stanari nisu dali, sad se izvalilo.

Ako dođe do pada stabla sa javne zelene površine i nastane materijalna šteta, neophodno je da građani pozovu "Zelenilo". Broj telefona Centra za informisanje je 011/2630-506, a posle 15 sati građani mogu da pozovu dežurnu službu na telefon 011/2650-683. Na teren će izaći operativni tim i napraviće se zapisnik o šteti. Obeštećenje se dobija samo kada je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog programa održavanja nadležno JKP "Zelenilo".

Ukoliko je štetu napravilo drvo za čije održavanje je nadležno treće lice, onda bi sugrađani, pošto policija sačini zapisnik, trebalo da zatraže odštetu od njih.

PROČITAJTE JOŠ - Na banderu i po velikom minusu


KUDA SA ZAPISNIKOM?

ZAPISNIK o šteti donosi lično oštećeni, predaje ga Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Surčinski put 2, Novi Beograd. Komisija za procenu štete popunjava obrazac "prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti" i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku nadoknađuje štetu.