KADA sam čuo da ćemo putovati u Srbiju raspitao sam se o glavnom gradu. Svi su mi pričali da je to beli grad, u šta sam se i sam uverio. Ljudi su prijatni i gostoljubivi. Obišli smo najznačajnije delove grada i u Grčku se vraćamo punih srca.

Ovako za "Novosti" boravak u srpskoj prestonici opisuje Kristos S. (14), rodom iz grčkog primorskog mesta Nikiti. U Beograd je stigao u subotu sa još tridesetak drugara, u pratnji profesora Srednje škole iz Nikitija, a na poziv ugostitelja Aleksandra Mišića Frenkija, vlasnika vile "Vertigo".

PROČITAJTE JOŠ - Vila Vertigo: Svako treće noćenje besplatno!

Tokom vikenda srednjoškolci su uživali u šetnji kroz centar grada. Posetili su Kalemegdan, prošetali Knez Mihailovom ulicom, a zatim posetili Narodno pozorište i Narodni muzej. Šetnja je u nedelju nastavljena do Muzeja Nikole Tesle. Obilazak grada nastavljen je u ponedeljak, kada se grupa srednjoškolaca uputila ka manastiru u Rakovici. U pratnji svog domaćina obišli su svetinju u kojoj počivaju mošti patrijarha Pavla, a zatim nastavili ka Muzeju vazduhoplovstva.

- Ovo je jedno divno iskustvo i za decu i za nas profesore koji smo prvi put u Srbiji - ističe Marija H., profesorka.

Na ideju da mališani iz Nikitija posete Beograd, Aleksandar Mišić došao je sasvim slučajno.

- Godinama letujem u Nikitiju, ljude iz tog mesta doživljavam kao svoju porodicu i želeo sam da im pokažem Beograd i da na taj način i uspostavim i možda turističku saradnju sa ovim gradom - kaže Mišić.

Porodica Mišić mališanima je obezbedila besplatan smeštaj i hranu u Vili "Vertigo", dok su prevoz iz Grčke do Beograda organizovali predstavnici Opštine Nikiti.

POKLON

U ZNAK zahvalnosti srednjoškolci iz Nikitija porodici Mišić poklonili su sliku, delo umetnika iz njihovog mesta. Istakli su da je to mali znak pažnje za gostoprimstvo koje su imali u srpskoj prestonici.