GRAĐEVINSKOM fakultetu poveren je posao restauriranja simbola prestonice i Kalemegdana, spomenika "Pobednik". Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, sklopio je ugovor vredan 1.650.000 dinara sa stručnjacima ove visokoobrazovne ustanove. Početak obimnog posla planiran je za sredinu naredne godine.

Stručnjaci fakulteta beogradskog Univerziteta još pre dve godine ukazali su na zabrinjavajuće stanje "Pobednika", o čemu su i "Novosti" pisale. Zaključeno je da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje.


PROČITAJTE JOŠ - Nakrivio se Pobednik?

- Reč je o relativno sporom procesu, koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto - pisalo je u dokumentaciji javnog poziva za posao obnove.

Eksperti Građevinskog fakulteta najpre su izvršili skeniranje 3D laserom, koji će dati najpouzdanije podatke o stanju spomenika, njegovom izgledu i obliku. Dobijeni rezultati će se koristiti za 3D modelovanje skulpture i izradu tehničkih crteža, kojim će se predstaviti osnova, izgledi i preseci spomenika. Takođe, urađeni su i elaborati, istraživanja i finansijska analiza.

Zadaci na koje će se odgovoriti tokom radova su i mapiranje svih oštećenja kamene obloge stuba i postamenta spomenika, a razmaknuti delovi biće spojeni i kvalitetno zavareni. Na osnovu mapiranja, izvršiće se čišćenje, konsolidacija i zamena potpuno oštećenih kamenih blokova.

PROČITAJTE JOŠ - VEĆ DVE DECENIJE: Spomenik beogradskom Pobedniku nakrivljen, sprema se sanacija

Spomenik "Pobedniku" podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Tokom vremena "Pobednik" je postao jedan od najupečatljivijih simbola Beograda, a uz Spomenik zahvalnosti Francuskoj, pripada malom broju monumentalnih javnih spomenika koji su podizani između dva svetska rata u Beogradu, a koji se odlikuju savremenim stilskim stremljenjima.

VELIKO STEPENIŠTE

JAVNO preduzeće "Beogradska tvrđava" sa restauracijom "Pobednika" neće završiti ulaganja, budući da su raspisani konkursi za još dve lokacije. Reč je o mostu ispred Sahat-kapije na ulazu u Gornji grad Tvrđave, ali i o Velikom stepeništu na Savskom šetalištu, koje odavno vapi za obnovom.

Poslednji dan za predaju ponuda zainteresovanih firmi kada je reč o mostu, jeste 8. novembar, dok rok za ponude obnove stepeništa ističe nedelju dana kasnije.