ČASOVI fizičkog vaspitanja za mnoge učenike srednjih škola su "noćna mora". Svaka četvrta srednja škola u prestonici nema fiskulturnu salu. Nastava fizičkog vaspitanja u ovim školama "izmeštena" je u sportske centre, balone ili najbliže škole koje imaju slobodne termine. Kako bi stigli na čas, đaci treba da krenu i po nekoliko sati ranije ili da se vrate kući tek uveče. Novac za plaćanje iznajmljenog prostora izdvaja se iz gradske kase.

Osim što je učenicima naporno da se sele sa jedne lokacije na drugu, komplikovano je napraviti i raspored časova kako bi se uklopilo da đaci stignu na vreme u školu, na praktičnu nastavu, a i na časove fizičkog. To se, posebno, odnosi na đake koji stanuju daleko, pa ceo dan provode u školi. Od 72 srednje stručne škole i gimanzije, salu za fizičko nema 19.


Pročitajte još - Fizička aktivnost je najbolji analgetik


- Nikada nismo imali fiskulturnu salu, jer nemamo dovoljno prostora ni za nastavu za oko 2.500 učenika - kaže Nada Trifković, direktor Medicinske škole "Beograd". - Možete zamisliti kako je teško napraviti raspored i uklopiti teorijsku nastavu u školi, sa praktičnom u 28 klinika i časovima fizičkog, koji se održavaju u periodu od 11 do 13 časova. Trudimo se da, recimo, đaci imaju teoriju, pa fizičko, pa praksu, jer je nemoguće da stignu iz drugog kraja grada, gde su imali praktičnu nastavu

Ona dodaje da su godinama đaci ove škole imali fizičko u SC "Vračar" i na Starom DIF-u, ali je, zahvaljujući Gradu, "baza" trenutno samo u Deligradskoj. To mnogo olakšava učenicima, jer je blizu škole.

- I pored toga što nemaju fiskulturnu salu, naši učenici osvajaju prva mesta na sportskim takmičenjima - ističe Trifković. - To se, posebno, odnosi na naše slabovide učenike, koji, uprkos tome što nemaju mogućnost da svakodnevno treniraju i vežbaju, dobijaju zlatne i srebrne medalje.

I Sportska gimnazija je do preseljenja u OŠ "Stari grad" bila bez sale, a vrhunski mladi sportisti su vežbali u iznajmljenom prostoru. Kod osnovaca je nešto bolja situacija, pa od 177 obrazovnih ustanova salu nema 27.


VEŽBE U UČIONICI

DRUGA ekonomska škola je dve učionice preuredila u "fiskulturnu salu". Iako učenici ne moraju da idu van škole, uslovi za nastavu su skromni.

- Od osnivanja škole đaci imaju časove fizičkog u sali koja je napravljena od dve učionice - kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. - Ne može, recimo, da se igra košaraka, ali učenici imaju na raspolaganju dva terena, može da se vežba gimanstika...