ŽITELjI Sopota naredne godine trebalo bi da imaju bolje snabdevanje vodom, pošto se rekonstruiše cevovod od rezervoara "Živanović" do centra naselja! Predsednik Opštine Živorad Milosavljević kaže, za "Novosti", da će ovaj projekat vredan 61.000.000 dinara sprečiti i rastur vode zbog sadašnjeg stanja cevi.

Pročitajte još - Vodovodna mreža: Najviše novca za Palilulu

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izvođenje radova na obnovi cevovoda u Sopotu. Stari čelični cevovod je u lošem stanju i tokom eksploatacije stvorila su se znatna oštećenja, pa će cevi biti zamenjene u dužini od skoro dva kilometra.

- Ovo je veoma značajna investicija za Sopot, koja će omogućiti neprekidno snabdevanje vodom i sprečiti prevelik rastur, pošto je ovaj cevovod u očajnom stanju - kaže Milosavljević. - Naime, Sopot se vodom snabdeva iz osam bunara sa izvorišta Bulin potok. Grad je pre dve godine uložio velika sredstva u obnovu cevovoda kojim se voda iz izvorišta transportuje do rezervoara "Živanović". To je sprečilo rasipanje vode, koje je bilo čak 20 odsto, ali i normalizovalo snabdevanje. Sada će se zameniti cevi od rezervoara do ulica Kneza Miloša i Miloslava Vlajića, a na njega će biti povezani svi postojeći sekundarni vodovi.

Pročitajte još - Asfaltiranje puta koji povezuje tri beogradske opštine

Predsednik Opštine navodi i da već spremaju dokumentaciju za izgradnju cevovoda za snabdevanje vodom u Maloj Ivači i Trešnji, kao i za povećanje kapaciteta rezervoara u Ralji za 1.000 kubika. To će omogućiti stabilno vodosnabdevanje čak i u danima najveće žege i kada se na obronke Kosmaja vrate vikendaši.

Živorad Milosavljević,foto A.Stevanović Živković

PODAVALSKA MESTA ČEKAJU MAKIŠ

PREMA Studiji o snabdevanju vodom prigradskih opština predviđeno je da se kroz regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, osim naselja Sopot, snabdevaju i potrošači u Mladenovcu i u 23 usputna naselja, među kojima su Resnik, Pinosava, Beli Potok, Zuce, Kaluđerica, Boleč, Leštane, Vinča, Ritopek, Vrčin, Grocka.