ZDRAVA ISHRANA ZA ĐAKE: Pečeni krompir umesto pomfrita

B. BORISAVLjEVIĆ

22. 10. 2018. u 22:15

Prestoničkim osnovnim školama stigao dopis o zdravom meniju za školarce. Ne preporučuje se prodaja testa, gaziranih pića...

ЗДРАВА ИСХРАНА ЗА ЂАКЕ: Печени кромпир уместо помфрита

Cilj je sprečavanje gojaznosti i razvijanje zdravih navika kod dece,foto I.Marinković

POGAČICE, žu-žu, paštete, rol viršle, pržen krompir, gazirani napici, energetska pića, bombone, čokolade, supe iz kesice, pržena i pohovana riba, plodovi mora... samo su neke od namirnica koje ne bi trebalo da se nađu u đačkom jelovniku. Preporuka o zdravom meniju za školarce, kako bi se sprečila gojaznost kod dece i razvile zdrave navike u ishrani, stigla je u škole. Pravilnik o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, zajednički su napravili ministarstva prosvete i zdravlja.

U dokumentu se navodi da škola može da organizuje ishranu pripremanjem obroka u sopstvenoj kuhinji, u saradnji sa drugim ustanovama obrazovanja koje pripremaju hranu za đake, kao i putem ketering službe. Za ovaj posao zaduženi su direktori škola u saradnji sa Savetom roditelja. Dokumentom je predviđeno da školaraci treba svakog dana na meniju da imaju - žitarice, povrće, voće, meso, mleko i mlečne proizvode. Riba se preporučuje dva puta nedeljno, kao i mahunarke.

- Preporuka je da deca manje kupuju hranu u pekarama, pre svega lisnata testa, koja najviše podstiču gojaznost - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Iako su namere nadležnih dobre, u praksi je to teško kontrolisati. Deci i roditelji pakuju peciva za užinu, tako da je neophodno da zdrave navike u vezi sa ishranom steknu u kući. Mi smo promenili asortiman proizvoda u pekari i uveli peciva od heljde, ali deca to neće da kupuju, već samo zaposleni. Škola ne može kontrolisati, niti zabraniti đacima da kupuju gazirana pića, slatkiše, peciva.

Osim već pomenutih, na listi namirnica koje se preporučuju su i meso prve kategorije - ćuretina, piletina, teletina, jagnjetina, crveno meso, fileti ribe, termički obrađena jaja... Školarci ne bi trebalo da jedu pomfrit, već kuvani krompir, pečen u ljusci i pire. Umesto deci omiljenih slatkiša, mogu da se zaslade sutlijašom, žitom, kohom... Za decu koja imaju zdravstvenih problema, jelovnik mora biti pralogođen njihovim posebnim nutritivnim potrebama.

PREMALO ŠKOLSKIH KUHINjA

OD 116 redovnih osnovnih škola u prestonici, samo 12 ima kuhinju. Da bi škola imala mogućnost da priprema obroke za učenike, potrebno je da kuhinja poseduje HASAP standard, a dobijanje ovog sertifikata za obrazovne ustanove je veliki izdatak. Ministarstvo prosvete je najavilo da će iduće školske godine biti ulaganja za otvaranje većeg broja kuhinja. Za užinu i ručak roditelji, u proseku, izdvajaju oko 200 dinara dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Маја М.

25.10.2018. 15:52

Данас сам погледала интервју са главном куварицом у једној дечјој установи. За ручак сос од парадајза и пире кромпир (без меса), за десерт јабука, а за доручак рибља паштета, па се питам да ли је она боље решење од јетрене или неке друге. И зашто било која паштета?! Мени састављају нутриционисти. Нек` им служи на част...