IZVOR lekovite vode u "Kaljavoj banji" u Ovči pre izvesnog vremena nepoznati počinioci su zatrpali peskom i cementom i to samo nekoliko meseci nakon što je u Skupštini grada usvojen Plan detaljne regulacije o izgradnji banjskog kompleksa. Međutim, na radost mnogih sugrađana lekovita voda bogata fosforom ponovo je počela da izvire.

Nesvakidašnji prizor oduševio je stanovnike Ovče, kada su primetili da iz zacementiranog izvora ponovo teče "čudotvorna voda". Iako je nekada na ovom mestu voda bogata fosforom izvirala u mlazevima, posle vandalskog čina stanovnici okolnih mesta bili su u strahu da posle 80 godina izvor ne presuši.

Pročitajte još - Izvor slane vode u Ovči čeka investitora

- Šta se tačno dogodilo ne znamo. Preko noći je neko nasuo kamenje i cement i razlupao sve okolne klupe koje su služile za odmor - objašnjavaju za "Novosti" stanovnici Ovče. - Sa namerom je sve porušeno, jer su klupe bile betonske, pa su vandali došli naoružani macolama kako bi beton razrušili. Svako ko je ovde došao i mazao se blatom ili umivao lekovitom vodom zna koliki značaj ima ovo mesto.

Međutim, zbog nejakog mlaza koji je danima izbacivao samo po nekoliko kapljica, nivo vode u okolnim jezerima gde se nalazi lekovito blato se drastično smanjio, a slab mlaz pretio je i da skroz presuše. Ipak, meštani nisu dali da voda olako prestane da izvire i da njihova improvizovana banja nestane. Zajedničkim snagama uspeli su da pročiste izvorište.

- Kada smo ugledali mehuriće znali smo da će voda ponovo poteći, i iskreno se nadamo da se ovako nešto neće ponoviti - ističu meštani Ovče.

Foto lobi-info.rs

GRADIĆE KOMPLEKS SA BAZENIMA

PREMA planu detaljne regulacije, planirano je da se banja u Ovči izgradi na 17,5 hektara. Projekat predviđa izgradnju objekata zdravstvene zaštite, hotelski kompleks, ali i otvorene i zatvorene bazene sa pratećim sadržajima. U okviru banjskog kompleksa nalaziće se i naučno-istraživački centar.