ČUDOVIŠNA zgrada. Ovako se u najkraćem može opisati stambeni kompleks, koji od februara ove godine niče u Ulici Branka Momirova 38 u Krnjači. Osim što ruži ambijentalnu celinu ovog dela palilulskog naselja, gradilište je potpuno nebezbedno, naročito za petočlanu porodicu Đorđević, čija je kuća tik uz objekat. Uprkos zabrani dalje gradnje i nalogu da se plac vrati u prvobitno stanje, radovi ne jenjavaju.

Na placu buduće zgrade nekada je bila trošna kuća. Kada je vlasnik preminuo, komšije su otkupile prostor u želji da investiraju, ali nedostatak novca primorao ih je da zemlju preprodaju. Ni slutili nisu da će bahati investitor početi da gradi kompleks od, kako tvrde, 120 stanova! Zasada, reč je o šestospratnici sa prizemljem i potkrovljem.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: Izmenama Zakona lakše protiv bespravne gradnje

- Sa iskopavanjem temelja počeli su u januaru, kada su radnici istovremeno sazidali i ogradni zid - priča nam Dejan Đorđević. - Gradnje je započela sledećeg meseca. Već tada je bilo jasno da gradilište neće biti na propisnoj udaljenosti od naše kuće. Zgrada je nicala sa svih strana, u dužinu, širinu i visinu, čak su skelu naslonili na naš krov!

Prema rečima našeg sagovornika, od početka je njegova supruga pisala svima koji bi mogli da budu nadležni za ovaj slučaj. Obraćala se ministarstvima, gradonačelniku. Građevinski inspektori izlazili su na teren i gradilište su zapečatili. Doneli su i rešenje o rušenju, ali "opština Palilula nema novca za taj posao." Sve to radnike nije sprečilo da se vrate na objekat i nastave gradnju.

Foto P. Milošević

- Pre nekog vremena, supruga je sa bebom izašla u dvorište, kada ih je zapljusnula hladna voda, kojom su radnici zalivali ploče. Takođe, nedavno mi je stradao automobil. Da ne spominjem kako svakodnevno sa gradilišta padaju komadi armature, letve, delovi skela... - očajan je naš sagovornik.

Kako kaže Dejan, došlo je dotle da kada izlaze iz kuće, prvo pogledaju uvis, pa istrčavaju kroz kapiju. Radi bezbednosti svojih ćerki, starih četiri godine, dve i po, i svega pet meseci, Đorđevići su prinuđeni da se isele i pređu u kuću nedaleko odatle. Opština Palilula na naša pitanja o ovom slučaju ostala je nema.

Dejan Đorđević sa decom

SUMNjE

NA gradilištu u Branka Momirova 38, table o investitoru, početku i kraju radova, nema. Prema nezvaničnim saznanjima Đorđevića, neimari nemaju dozvolu za zidanje ni kuće, a kamoli objekta ovolikih razmera. Oni, međutim, sumnjaju, da je investitor "podmazao" opštinsku administraciju, kako bi mogao da ostvari svoju zamisao o gradnji.


PROČITAJTE JOŠ:
Zidali i pred inspektorima!

VESIĆ: GRAD PREUZIMA INSPEKCIJE

PREMA rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Grad je zadovoljan predloženim izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju. Kako je istakao, novine će omogućiti da se bespravni objekti ruše na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja.

- Brže ozakonjenje će biti moguće zato što će Grad preuzeti sve inspekcije, više neće postojati građevinske inspekcije u opštinama i sve će biti u Gradu Beogradu - rekao je Vesić. - Opštinama ćemo do kraja godine vratiti da rade ozakonjenje objekata do 200 kvadratnih metara, a takvih je oko 200.000 predmeta u Beogradu.