STANARI nezadovoljni radom profesionalnog upravnika, koji i posle upućenih pritužbi na njegov rad, nastavlja po starom, mogu da ga se reše uručivanjem otkaza. A osim toga, ukoliko se ovakve situacije ponavljaju u velikom broju zgrada, kojima on rukovodi i Privrednoj komori stigne više pritužbi na njegov rad, može čak i da izgubi licencu.

Iako su uredno plaćeni za posao za koji su sa stanarima sklopili ugovor i za čije obavljanje su dobili sertifikat, pojedini prestonički upravnici svoje obaveze ignorišu. Ovakvo ponašanje, stanari ne moraju da tolerišu, već mogu da ga na sednici stambene zajednice većinskom odlukom razreše dužnosti. Ako on odbije da na predlog nekog od vlasnika zakaže sednicu, svako od stanara ima pravo da to učini i o tome obavesti upravnika.


PROČITAJTE JOŠ:
Gase zemunsku kotlarnicu na mazut

- Ako su stanari nezadovoljni, i ukoliko je ugovor zaključen na neodređeno vreme, njega može otkazati svaka strana sa otkaznim rokom od mesec dana - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Ukoliko je ugovorom otkazni rok drugačije određen, ipak ne može biti duži od tri meseca. Za raskid je potrebna većina glasova.

Međutim, čak i kad se stanari otarase upravnika - neradnika, on može da se "preseli" u neku drugu zgradu i tamo nastavi da radi na isti način. Kako se tako nešto ne bi događalo, sugrađani mogu primedbe da iznesu Privrednoj komori, koja potom na Sudu časti utvrđuje da li je upravnik prekršio pravila struke.

- Pritužbe stanara mogu da utiču na gubitak licence - navode u nadležnom ministarstvu. - Ukoliko Sud časti utvrdi da je upravnik učinio težu povredu profesionalnih standarda, da je namerno ili očiglednom nepažnjom naneo štetu tokom obavljanja poslova profesionalnog upravnika, može da mu se oduzme licenca. U tom slučaju, briše se iz registra profesionalnih upravnika.


PROČITAJTE JOŠ:
Beograd privlačan stranim ulagačima

POSTUPAK U TOKU

IAKO iz registra upravnik može biti izbrisan i na lični zahtev, do sada ovakav zahtev nije upućen Privrednoj komori. Do sada niko nije izgubio licencu, ali je u toku pripremanje rešenja zbog nedostavljanja polise osiguranja, što je jedna od stavki zbog koje još upravnik može izgubiti licencu.