SPEKTAKULARNI koncert "Opera na vodi", u čast 150 godina postojanja Narodnog pozorišta, održan je sinoć na Savskoj promenadi. Priredbu na otvorenom, pod dirigentskom palicom upravnika Dejana Savića, obeležili su nastupi prvaka i solista najstarijeg prestoničkog teatra, uz hor i orkestar.

Poslednji letnji dan mnogobrojni sugrađani iskoristili su da porodično posete šetalište podno "Beograda na vodi" i da u nesvakidašnjem ambijentu rečne obale uživaju u najlepšim operskim arijama, duetima i uvertirama. Prostrani plato bio je krcat, a biciklisti koji su se slučajno zatekli u koncertnoj zoni, zaboravili su na vožnju tokom cele proslave jubileja, koja je trajala gotovo sat i po.

Pročitajte još: SPEKTAKL ISPOD VEDROG NEBA: “Opera na vodi” povodom 150 godina Narodnog pozorišta

Posle uvodne reči, mirnim savskim priobaljem razlegli su se tonovi "Grlice" Stevana Hristića, da bi, odmah potom, pred nekoliko hiljada posetilaca svih generacija, usledilo maestralno izvođenje arije iz Mocartove "Figarove ženidbe". Ostajući na mahove bez daha, publika je ispratila arije iz opera "Rigoleto", "Verter", "Toska", "Karmen"..., svaku numeru pozdravljajući gromoglasnim aplauzom. Veliku pažnju i oduševljenje ljubitelja klasične muzike izazvao je i nastup specijalnog gosta - čuvenog violiniste Jovana Kolundžije.

- Redovno posećujem Narodno pozorište, ali sam na operama i baletima bila svega dva ili tri puta - rekla je sugrađanka Marija Nešović, koja je na Savsku promenadu došla sa suprugom i četvorogodišnjom ćerkom. - Naprosto je nadrealno. Kao da smo u nekoj evropskoj ili svetskoj metropoli. Nadam se da će ovakvi koncerti postati tradicionalni. Jedina sugestija koju bih imala za neku narednu manifestaciju jeste da na video-bimu budu ispisani nazivi numera i imena izvođača.

Pročitajte još: UMIVANjE FASADE: Počela obnova Narodnog pozorišta

Inače, koncert "Opera na vodi" bio je planiran za prethodnu subotu, ali je odložen zbog tragedije u kojoj su živote izgubila dvojica radnika na gradilištu "Beograda na vodi". Rukovodstvo Narodnog pozorišta organizovalo je proslavu jubileja kako bi se pozorište što više približilo publici, ali i da bi se svečano najavio početak nove sezone.


SEZONA U OKTOBRU

ZBOG radova na zgradi Narodnog pozorišta, ali i unutar njega, ove godine će se predstave tek od kraja oktobra izvoditi na Trgu republike. Do tada će ansambli nastupati u "Madlenijanumu" i širom Srbije, a cene karata biće smanjene kako bi što više ljudi moglo da priušti dolazak na predstave.