Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će se dečija bolnica "Tiršova 2", čija se izgradnja očekuje do kraja 2022, biti na kraju Deligradske ulice i da će imati oko 30.000 kvadrata i najmoderniju opremu.

"Ideja o ''Tiršovoj 2'' započeta je još pre četiri godine i na njenoj realizaciji radili su zajednički predsednik Aleksandar Vučić, ministar (zdravlja) Zlatibor Lončar, Vlada Srbije, lekari i osoblje iz Tiršove, i danas je trenutak kada smo veoma blizu realizaciji ovog projekta", rekao je Radojičić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je naveo da je u ovom trenutku pri kraju je tender za studiju izvodljivosti kroz koju će se tačno definisati šta je potrebno i kolika je zahtevana površina.

"Prvom analizom, koja je uvod u studiju izvodljivosti, procenjeno je da nam je potrebno 30.000 kvadrata, lokacija je u Deligradskoj ulici i u ovom trenutku radi se na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa. Sve ide po planu i nadam se da ćemo u rekordnom roku realizovati taj projekat", istakao je gradonačelnik.

On je istakao da će nova bolnica doneti i novi koncept lečenja dece, jer je standard i u svim razvijenim zemljama da deca ostanu što kraće u bolnici.

"Cilj je da deca provode vreme u bolnici kao da su u igraonici, a da za sve to vreme primaju terapiju. To naravno važi za one pacijente koji tako mogu da budu lečeni, a za najteže pacijente postojaće najmoderniji koncepti lečenja kroz najsavremenije operacione sale, intenzivne nege i i odeljenja s vrhunskom medicinskom opremom", kazao je Radojičić.

Govoreći o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti Beograđana, on je podsetio da su domovi zdravlja u nadležnosti Grada Beograda.

"To je oblast u kojoj zajedno rade grad i Ministarstvo zdravlja i gde zajedno pokušavamo da napravimo najbolje stvari. Beograđani žele unapređenje rada, a za mene je najvažnije da pacijenti što manje čekaju. Oni koji su zakazani ne smeju dugo da čekaju i za to imamo potrebne pilot projekte. Ministar zdravlja takođe insistira na optimalnom korišćenju kadrova i nastoji da se tamo gde fale zdravstveni radnici zaposle novi. Na ta dva načina verujem se nadam da ćemo unaprediti sistem i unaprediti zdravstvenu zaštitu", rekao je Radojičić.MOBILNA BRANA ŠTITIĆE BEOGRAĐANE

Rešenje protiv izlivanja Dunava na Novom Beogradu i u Zemunu biće mobilna brana visine oko 50 centimetara i dužine pet kilometara, izjavio je za "Politiku" od subote gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

"Mobilne brane postavićemo duž obale od Brankovog mosta sa novobeogradske strane do kluba ''Radecki'' u Zemunu. Reč je o projektu zaštite Novog Beograda i Zemuna od velikih voda Dunava i Save. Cilj je da, u trenucima kada je visok vodostaj reke i kada se pojavi pretnja od izlivanja, oprema bude brzo postavljena na obalu. Kada ne bude bilo potrebe za njom, ona bi bila skladištena", rekao je Radojičić.

Ugovor za nabavku opreme, vredan oko 1,7 miliona evra, zaključen je sa nemačkom kompanijom, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova Evropske unije. Projekat je urađen po uzoru na slična rešenja iz gradova u Zapadnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, to znači da odbrambenu liniju više ne bi činili džakovi, već savremena tehnička rešenja, koja bi se po potrebi čuvala i prevozila iz skladišta.

PROČITAJTE I: Radojičić i Luteroti o zdravstvu, javnom prevozu, bezbednosti

"Osim toga, uredićemo i staze. Činjenica da Beograd ima nekoliko šetališta i duge biciklističke staze pored reke predstavlja jedno od najvećih bogatstava koje nam pruža izuzetan položaj na dve velike reke", napomenuo je Radojičić