NA dunavskoj obali kod Novog Beograda i Zemuna, uskoro će početi da se gradi brana za sprečavanje eventualnih poplava u slučajevima velikog vodostaja. Rad na ovom projektu najavio je juče gradonačelnik Zoran Radojičić, uoči početka Balkanske konferencije o razumevanju rizika.

- U fazi pripreme je projekat izgradnje brane na Dunavu, kod Novog Beograda i Zemuna, koja će pružiti mehanizme da se spreče veći rizici od poplave, i koji će, nadam se, biti brzo realizovan - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik nije precizirao tačan datum početka radova, kao ni koliko će finansijskih sredstava biti uloženo u izgradnju. On je samo dodao da je jučerašnji skup, koji je održan u organizaciji Svetske banke, važan jer je priroda sve više nepredvidiva i nosi sve već rizike.


PROČITAJTE JOŠ:
Dobar zvuk je uvek na ceni

- Moramo je čuvati i sve što budemo radili u tom pravcu doprineće globalnom smanjivanju rizika. Svesni da rizici postoje i da će se dešavati, moramo biti spremni za takve situacije, da bismo odreagovali na pravi način, da posledice budu što manje - ukazao je gradonačelnik.

Podsetio je na velike poplave koje su 2014. godine pogodile Srbiju i Beograd, a koje su nanele veliku štetu, dodajući da se iz te tragedije mnogo stvari naučilo i mnogo je već urađeno.