LOKOMOTIVA stara 154 godine, neprocenjive vrednosti, starija od "Železnica Srbije" isečena je i izneta u delovima iz depoa Železničkog muzeja još 31. avgusta! Unikatno šinsko vozilo iz muzejske kolekcije ukradeno je sa još nekoliko eksponata iz zgrade koja se nalazi ispod mosta Gazela u centru prestonice, a direktor muzeja Nenad Vojičić kaže, za "Novosti", da su bili nemoćni da ovo spreče.

- Dobio sam obaveštenje 31. avgusta uveče od čoveka koji je povremeno obilazio halu, da je uhvatio ekipu od 16 ljudi, koji su brenerima sekli lokomotivu. Oni su ga primetili i hteli da ga napadnu, ali im je pobegao i otišao pravo u policijsku stanicu da prijavi krađu. Dok je policija došla, oni su već pobegli - priča, za "Novosti", Vojičić. - Ostali smo bez unikatne lokomotive koja je pripadala seriji sličnih železničkih mašina, koje su se koristile u izgradnji Sueckog kanala.

PROČITAJTE JOŠ - Vandali upali u muzej u Beogradu i napravili haos

Zgrada u kojoj su se vredni eksponati nalazili bila je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a za sigurnost artefakata koji su se ovde nalazili bio je odgovoran Muzej železnice. Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje, koja planom izgradnje "Beograda na vodi" nije bila predviđena za rušenje, već je trebalo da postane objekat kulture - Art ložionica.

Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje

- Naši ljudi su sve do pre mesec dana danonoćno obilazili ovaj prostor, sve dok ga nije preuzeo "Beograd na vodi" - priča Vojičić. - Neko je na miru radio danima, jer je jedna lokomotiva odnesena, a druga isečena u komade! Sada su nam uništili nešto što svet nema. Svi su znali šta se nalazi u Depou muzeja, ali nisu ništa preduzeli da se lokomotive zaštite!

Posle krađe, Vojičić tvrdi da iz "Beograda na vodi" nije dobio nikakvo objašnjenje.

Kako nezvanično kažu iz "Beograda na vodi", oni nisu preuzeli pomenutu lokaciju i nisu bili nadležni za bezbednost eksponata u depou.

Osim lokomotive, uništeno je i sedam strugova, dve vertikalne bušilice i ručno kovan vagon.

PROČITAJTE JOŠ - Dnevnik zabluda: Kulturna baština


ŽESTOKA OSUDA VANDALIZMA

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osudio je čin vandalizma u ložionoci nekadašnje Glavne železničke stanice. - Okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i Savska ulica uživaju status prethodne zaštite, i kao takvi moraju biti sačuvani od daljeg propadanja i devastacije poput slučaja uništavanja eksponata - istakla je v. d. direktora Zavoda Olivera Vučković. Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, proceniti štetu i dati uslove i mere za sanaciju postojećeg stanja.

"SNIMALI" TEREN

REPORTERI "Novosti" prilikom fotografisanja depoa, u utorak su zatekli nepoznatog mladića kako posmatra teren. On je telefonom razgovarao sa saradnicima, za koje se pretpostavlja da su kradljivci sekundarnih sirovina, budući da je pričao šta je sve vredno ostalo u objektu za sečenje.