BEOGRADSKIM srednjim školama nedostaju elektroinženjeri, koji bi predavali informatičke predmete u elektrotehničkim školama i IT odeljenjima gimnazija, poručuju iz Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Takođe, manjak je i profesora matematike i fizike, dok je na listi viškova najviše profesora stručnih predmeta i praktične nastave u školama, uglavnom, zanatske struke, ali i ekonomskim.


PROČITAJTE JOŠ: Hoće nazad svoje igralište

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, u prestonici je oko 900 prosvetara "suvišno", dok u osnovnim i srednjim školama ima oko 6.000 slobodnih mesta. On ističe da je više "prekobrojnih" radnika u srednjim školama, kako zbog spajanja nekih obrazovnih ustanova (uglavnom po Srbiji), tako i zbog "rezanja" odeljenja u školama ekonomske struke. Sa druge strane, broj osnovaca je konstantan svake godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Voždovac: Đaci i dalje van učionica

- U sklopu reforme srednjeg stručnog obrazovanja, poslednje tri godine ekonomske škole su ostale bar bez tri-četiri odeljenja, što je povuklo za sobom i višak zaposlenih - objašnjava Antić. - Osim ekonomskih, tehnološki višak postoji i u školama građevinske i mašinske struke, a razlog je malo interesovanje učenika za upis na ova zanatska zanimanja, tako da se broj đaka smanjuje iz godine u godinu. Reč je, uglavnom, o profesorima stručnih predmeta - inženjerima i ekonomistima.

Naš sagovornik ističe da zaposleni koji su tehnološki višak, osim stručnih predmeta, mogu biti raspoređeni na rad u biblioteci ili da predaju građansko vaspitanje. On dodaje da je moguće da se zbog prirodnog odliva kadra, odnosno odlaska u penziju, pojavi potreba za profesorima razredne nastave - učiteljima. U takvim slučajevima direktori su dužni da upražnjena radna mesta popune sa liste tehnoloških viškova, a tek posle toga da angažuju one koji imaju ugovore na određeno vreme.

Osim nastavnog kadra, viška ima i među administrativnim osobljem, kao i spremačicama i domarima, dok je povećan broj pedagoga i psihologa.

Milorad Antić

PLATA I PRAVILA

- KOLEGE koje su proglašene tehnološkim viškom primaju 65 odsto od plate, koja za početnika iznosi 49.500 dinara - navodi Antić. - Na listi mogu biti godinu dana, ako u tom roku ne budu angažovani, prekida im se radni odnos, uz otpremninu od 200 evra po godini staža.