SCENOGRAFIJE reklama, filmova i muzičkih spotova tokom letnjih dana bili su gotovo svakodnevna postavka u gradskim parkovima, centralnim prestoničkim ulicama i mostovima. Snimali su se filmovi od Grocke do Pančeva, a najtraženije su ipak bile neke od glavnih dorćolskih ulica.

Omiljene lokacije snimatelja i reditelja su Uzun Mirkova, Rige od Fere, Strahinjića bana i Francuska ulica. Filmska klapna mogla se čuti i u ulicama Cara Dušana, Tadeuša Koćuškog, Dunavskoj i Dobračinoj. Ipak, prema pristiglim zahtevima, ove godine se izdvojio ugao Cara Lazara i Gračaničke.

PROČITAJTE JOŠ: Minus na računu u 65 odsto zgrada

Pre nego što se zavrti rola, prva adresa kojoj se filmska ekipa mora obratiti za dobijanje saglasnosti za početak snimanja u nekoj od ulica jeste Sekretarijat za saobraćaj.

- Osim zahteva za izmenu režima dinamičkog saobraćaja, često se javljaju i zahtevi za parkiranje vozila tehnike u zoni snimanja - objašnjavaju za "Novosti" nadležni iz Sekretarijata. - Prema važećim propisima, zahtev bi trebalo da se podnese najkasnije 15 dana pre početka snimanja. Neophodno je i da se prilikom podnošenja plate i administrativne takse u iznosu od 310 i 5.213 dinara.


PROČITAJTE JOŠ: Nušiću opet izlivaju štap!

Ipak, "Novosti" nisu dobile odgovor koliko produkciju košta jedan dan snimanja, odnosno koliko grad naplaćuje ove usluge. Nezvanično, iznosi su pozamašni.

MANIFESTACIJE ZA IZMENU režima saobraćaja zbog organizovanja sportskih ili drugih manifestacija na ulici ili opštinskom putu Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost. Dozvola se daje samo organizatoru koji ima svojstvo pravnog lica.

Iako su filmske ekipe nekada predstavljale gušt stanarima u čijim ulicama su se snimali i holivudski kadrovi, danas imaju sve više zamerki. Neretko im izađe "na nos" kada ne mogu da parkiraju vozila na uobičajenim mestima ili kada satima čekaju na ulici, pred kućnim pragom, dok ne padne klapna.

- Celo leto su se smenjivale ekipe. Dešavalo se i da samo pronađemo zakačeno obaveštenje za vetrobranskim staklom da moramo da pomerimo automobile zbog snimanja - objašnjavaju stanovnici dela Dorćola. - Ali slobodan parking nam niko ne obezbedi, već se sami snalazimo.

Ipak, nisu samo stanari zgrada ispaštali. Zbog snimanja filma "Balkanska linija", koji je nastao u koprodukciji domaće produkcijske kuće i filmske ekipe iz Moskve, u nedelju 15. jula, bio je zatvoren i Stari savski most. Automobili nisu moglu preko mosta u periodu od 5.00 do 12.00, a javni gradski prevoz koji saobraća ovom trasom bio je izmenjen.

Zbog buke i glasne glume, bunili su se i Pančevci. U gradu na Tamišu snimali su se kadrovi za domaći film "Čarape kralja Petra". Zbog potrebe snimanja, iz starog gradskog jezgra demontirane su bandere. Bez javnog osvetljenja, skoro nedelju dana bili su Pančevci koji stanuju u ulicama Vuka Karadžića, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića i Kosovske.

Međutim, na drugom kraju grada Gročani su uživali u kadrovima koji su za potrebe filma "Ovo malo časti" snimane u centru čaršije.

HOLIVUDSKE ZVEZDE U BEOGRADU

POZNATI evropski i holivudski glumci su tokom proteklih nekoliko godina boravili u našoj prestonici. U Beogradu je svoj rediteljski debi "Koriolan" snimio i čuveni glumac Ralf Fajns koji je posle toga dobio i srpski pasoš. Prošlog leta u pratnji supruga, koji je mesecima radio na stvaranju novog filmskog ostvarenja, u Beogradu je bila i glumica Džulija Roberts.