NOVA školska godina počinje za nedelju dana, ali se uveliko radi na nabavci energenata za sledeću grejnu sezonu, kako bi škole spremno dočekale zvanični početak grejanja - 15. oktobar. Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, za nabavku energenata za osnovne i srednje škole, planirano je da se iz gradske kase izdvoji 1,4 milijardi dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, postupak nabavke energenata je u završnoj fazi i za ove namene do sada je planirano 1,4 milijarde dinara.

Pročitajte još - Digitalni udžbenici u 2.000 učionica

- Od planiranih 1,4 milijarde dinara za ove namene, 1,3 milijarde dinara je za gasno ulje - kaže Gak. - Takođe, biće izdvojeno 63,4 miliona dinara za mazut za dvogodišnje potrebe škola, 27,8 miliona za mrki ugalj, 10,09 miliona za tečni naftni gas i 8,2 miliona za pelet za narednu grejnu sezonu. Preostala je još nabavka briketa i sušenog lignita čime će škole biti potpuno opremljene energentima za predstojeću zimu.

Gak ističe da je veoma važno dobro proceniti potrebe škola, reagovati na vreme i kupiti dovoljne količine neophodnih energenata, kako se ne bi dogodilo da usred grejne sezone učionice u školama budu hladne ili da se prekine nastava.

Na sistemu daljinskog grejanja u Beogradu je 64 odsto osnovnih škola i 82 procenta srednjih škola.

DALjINSKI JOŠ TRI

Planom za ovu godinu je predviđeno da se daljinskom sistemu grejanja priključe još tri škole - Elektrotehnička škola "Rade Končar" i PTT škola, kao Osnovna škola "Arčibald Rajs". Učionice će se na gas grejati u osnovnim školama - "Stefan Nemanja", "Vladimir Rolović" i "Jajinci".