UREĐENjE Trga republike počelo je juče, a radovi će trajati do novembra sledeće godine! Prva faza će se raditi do marta, posle čega će pešaci moći da se kreću po platou, dok će se u drugoj fazi izmestiti linije javnog prevoza, a saobraćaj biti obustavljen.

Početku radova prisustvovao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je još jednom podsetio sugrađane koji ih sve radovi čekaju u budućnosti: obnova ulica Vase Čarapića, Nušićeve, Kolarčeve, Makedonske,...


PROČITAJTE JOŠ:
Trg Republike: Majstori pod kamerama dan-noć

Radovi na obnovi Trga republike, vredni 922 miliona dinara, trajaće 420 dana. Pošto je ceo ovaj deo pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izvođač radova "Štrabag" moraće da radi veoma pažljivo.

- Trg republike će biti formiran kao pravi gradski trg, biće postavljene granitne ploče, uklonjene žardinjere koje smetaju, kao i oko 150 fizičkih prepreka na samom trgu - rekao je Vesić za "Novosti". - Drugačijim kamenom biće obeležena dva mesta - prostor gde se nalazila čuvena Stambol-kapija, kao i mesto gde su sahranjeni crvenoarmejci, koji su 1944. oslobađali Beograd, a čiji su posmrtni ostaci prebačeni na Groblje oslobodilaca Beograda. Biće formirano nekoliko novih drvoreda, duž Kolarčeve, Makedonske, kao i prema "Staklencu", što će biti uvod u izgradnju zgrade opere i baleta, koja će se naći na mestu sadašnjeg tržnog centra "Staklenac".

Ipak, radovi neće obuhvatiti samo trg, već i Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu skoro do početka Terazija, Francusku ulicu ispod Narodnog pozorišta, kao i Vasinu do zgrade Narodnog muzeja.

- Izvođaču radova, "Štrabagu", omogućili smo da radi 24 sata, jer ovde nema stanara i može da se radi i tokom noći. Svi sugrađani moći će da vide kako teku radovi u svakom momentu na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište. I ubuduće, ovo ćemo raditi sa svim većim projektima u gradu. Očekujem da kompanija "Štrabag" uradi sve na vreme. Oni imaju veliko iskustvo, a ovde je sve pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika - kazao je Vesić.

U sklopu rekonstrukcije Trga, biće sređen i postament spomenika knezu Miahilu. Prema Vesićevim rečima, do kraja godine mogla bi da počne i gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu i sređivanje ovog platoa gde će biti postavljen spomenik Zoranu Đinđiću. Posle rekonstrukcije Trga republike, počeće uređenje Vasine ulice koja će takođe postati pešačka zona i "ulica kulture".

- Trolejbusi će ići sadašnjom trasom sve dok ne počnemo sa rekonstrukcijom Ulice Vase Čarapića, a tada ćemo sav saobraćaj izmestiti ka okretnici u Dunavskoj. Plan je da u budućnosti, za nekoliko godina, pustimo tramvaj od Slavije do Kalemegdana. Kupićemo tramvaje na baterije, pa neće biti potrebe da se gradi kontaktna mreža. Ujedno, to će biti prilika i da Ulica kralja Milana postane pešačka zona kojom će ići samo tramvaji i taksisti, kao deo javnog prevoza - kazao je Vesić.


KOD DOMA OMLADINE DO 15. SEPTEMBRA

I radovi kod Doma omladine privode se kraju, a rok za završetak platoa je sredina septembra. Vesić je najavio i da će tada biti organizovan koncert u čast Milanu Mladenoviću, po kome plato i nosi ime.


PROČITAJTE JOŠ:
Gradonačelnik svakog jutra ide peške na posao (FOTO)

UMESTO "STAKLENCA" ZGRADA OPERE

KAKO je već najavljeno, na mestu zgrade "Staklenca" planirana je izgradnja zgrade opere i baleta. Ministarstvo kulture i informisanja tek treba da raspiše međunarodni konkurs za idejno rešenje, pa će pravi izgled Trg republike dobiti tek za nekoliko godina, po izgranji ovog objekta.