Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je u utorak da će grad krenuti u borbu sa nelegalnom gradnjom i dodaje da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara.

Vesić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će grad Beograd predložiti da se izmeni Zakon o planiranju i da će tražiti da se ubuduće ukrštaju informacije svih državnih organa kada je u pitanju takva gradnja.

"Veliki broj nelegalnih objekata postoji zbog nesaglasnosti propisa. Koriste se različiti zakoni. Zakon o planiranju izgradnje, Zakon o legalizaciji. Investitori koriste svaku mogućnost koju im daju zakoni kako bi to radili", rekao je Vesić.

On je dodao da će grad tražiti da se legalizacija završava na drugostepenom organu, jer će tako moći da se ruše nelegalni objekti, a ne da se čeka odluka Upravnog suda.

On je rekao da će tražiti zabranu priključenja nelegalnih objekata na bili kakvu infrastrukturu - EPS, vodovod... jer će tako otežati onima koji nelegalno grade i da će jedan od zahteva biti i da se svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata tretira ka pranje novca.

Pročitajte još - Vesić najavio završetak Njegoševe u Zemunu i obnovu Gardoša

Vesić je kazao da mnogi državni organi nisu radili svoj posao, poput inspekcije, vodovoda i svi oni koji su omogućili da se bespravne zgrade priključuju na bilo kakvu infrastrukturu i da zato treba da budu preduzetze mere kako se to više ne bi dešavalo.

Upitan da li će se rušiti ono što je nelegalno građeno ili što je nadograđeno na postojećoj zgradi, Vesić je kazao da ukoliko je neko nadograđivao do trenutka donošenja Zakona o legalizaciji ima mogućnost da se legalizije, ako ne onda nema takvu mogućnost.

"U Beogradu je nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem. Došlo je vreme da se nelegalnoj gradnji stane na put jer kada se gradi tada se plaćaju doprinosi za građevinsko zemljište gradu, a od tih doprinosa se gradi infrastruktura", rekao je zamenik gradonačelnika.

VESIĆ: OPOZICIJA PODRŽAVA ONE KOJI NE ŽELE PRAVEDNO REŠENjE

Član Predsedništva SNS Goran Vesić ocenio je danas da opozicija napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića razbija preko potrebno državno jedinstvo u rešavanju kosovskog problema i time podržava one koji ne žele pravedno resenje za Srbiju.

"Zemlja koja ulazi ovako teške pregovore o Kosovu a želi trajno da reši problem, ako pokaže da ključni politički faktori nisu saglasni daje priliku neprijateljima da koriste naše nejedinstvo i postignu ciljeve koje nisu u intetresu Srbije", rekao je Vesić gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, opozicija pozivima na puč i ubistvo predsednika, što je, kako je dodao, ozbiljan društveni problem, pokazuje da nema plan i da kroz incidente, poput starleta, pokušava da se promoviše.

Poziv na puč koji je uputio lider Dveri Boško Obradović ima jasne elelmente krivičnog dela, rekao je Vesić i dodao da je simptomatično to što se od tog poziva na ubistvo predsednika nisu ogradili lideri ostalih opozicionih partija.

Pročitajte još - Stefanović osudio poziv opozicije na puč i krvoproliće

Prema Vesićevim rečima, činjenica da je taj poziv na puč politika čitavog saveza predstavlja ozbiljan društveni porblem.

"Cilj toga je da naše društvo postane nestabilno, da se izgube radna mesta, odu investitori, da dođe do sukoba na ulicama", rekao je on.

Vesić je podsetio da je takva ista priča postojala i 2002. godine kada je Ðinđić pokrenuo rešavanje pitanja Kosova i kada su se svi obrušili na njega.

Na isti način su ga rušili verujući da će pasti na pitanju Kosova, rekao je Vesić.

"Slavljenje opozicije oko toga da sever neće biti u Srbiji, govori da oni nemaju politiku, i veruju da mogu da štete političkoj harizmi Vučića, da će se on saplesti na problemu Kosova", rekao je on i dodao da je činjenica da predsednik Srbije pokušava da izvuče proces pregovora o Kosovu i da se o toj temi priča na svim najvažnijim adresama na kojima nekada nije moglo ni da se uđe.

"Šta cemo dobiti na kraju tog procesa ne zna se", rekao je Vesić i izrazio žaljenje što umesto da svi stanu iza predsednika i da Srbija dobija, postoje svakodnevna saplitanja.

Obradović je u subotu između ostalog pozvao "časne oficire VS i MUP da uhapse predsednika Srbije zbog kršenja Ustava, gaženja predsedničke zakletve i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Srbije. Zbog svega tog protiv Aleksandra Vučića hitno treba da bude pokrenut krivični postupak!"