DO početka avgusta u 288 privatnih vrtića, koji su u sistemu refundacije troškova boravka grada Beograda, upisano je 14.853 dece, govore podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. To je skoro osam puta više nego pre uvođenja subvencija 2015. godine, kada je kod privatnika boravilo oko 2.000 mališana u pedesetak objekata. U odnosu na početak jula broj privatnih vrtića povećan je za 15, a "spisak" dece koji ih pohađaju je proširen za 300 mesta.

Pročitajte još - VRTIĆI “OBAVEZUJU” RODITELjE: Traže čak i higijenski materijal!?

Otvaranje privatnih obdaništa, sudeći po stalnom povećanju broja predškolskih ustanova koja nisu u nadležnosti Grada, postao je odličan biznis koji donosi dobru zaradu. Pre uvođenja subvencija, malobrojni privatni vrtići bili su poluprazni i "rezervisani", uglavnom, za roditelje sa "dubljim džepom".

Pročitajte još - VRTIĆI U PRESTONICI: Roditelji duguju 1,2 miliona evra!

Kako su subvencije iz gradske kase napunile privatna obdaništa i višestruko povećale njihov broj, Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu najavljuje veću kontrolu, pre svega, dolazaka dece. Naime, pojedini privatni vrtići u izveštajima navode da je dolaznost dece veća od 90 odsto, što je praktično nemoguće, s obzirom na to da u državnim vrtićima, prosečno, boravi 59,6 odsto od broja upisanih mališana. Vlasnici vrtića, koji budu "fingirali" izveštaje, neće imati pravo na subvenicuju iz gradske kase.

- Nastavićemo da apelujemo na vlasnike da obračun cene, kada dete ne ide u vrtić, usklade sa državnim, odnosno da, kao i Grad spuste cenu za 50 odsto po danu, ukoliko je dete odsutno iz opravdanih razloga - poručuje Gak. - Iako su to privatne firme na čiji rad i ugovorni odnos sa roditeljima ne možemo da utičemo, sektor privatnih predškolskih ustanova je znatno porastao od odluke Grada da subvencioniše deo troškova boravka dece, pa je fer da se ne vode isključivo tržišnim principima poslovanja već da, po uzoru na Grad, imaju razumevanje i za materijalni položaj roditelja.

STATISTIKA

Najveći broj mališana u privatnim vrtićima, uz refundaciju dela troškova iz gradske kase je u Novom Beogradu - 2.267, u Zemunu - 2.194, na Paliluli - 2.137, na Voždovcu - 2.054 i Vračaru - 1.472.

Od početka konkursa do sada, izdato je oko 3.000 odbijenica, sa kojima roditelji koji nisu pronašli mesto u državnom vrtiću, mogu da uz subvenciju Grada upišu dete u neki od provatnih vrtića koji su na akreditovanom spisku.