MANDOLINA, irvasi, autobus sa Deda Mrazom, ali i delfini, krasiće Beograd tokom novogodišnjih praznika. Skice ovakvih ukrasa stoje u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke za opremu za dekorativno osvetljenje, koja je raspisana krajem prošlog meseca. Zainteresovane firme imaju rok do 30. avgusta da dostave ponude, a procenjena vrednost nabavke iznosi 300 miliona dinara.

Pročitajte još: Vesić: Grad raspisuje tender za dekorativno svečano osvetljenje prestonice

Odlukom Grada biće nabavljeno više od 10.500 svetiljki. Kako su nam kazali u JKP "Javno osvetljenje", njihovi zaposleni u službi za projektovanje predložili su idejna rešenja i izradili skice, a posle saglasnosti Sekretarijata za energetiku, čelnici Grada dali su zeleno svetlo za raspisivanje javne nabavke.

- Ukrasi će biti različitih dimenzija, neki su viseći, neki će stajati na tlu - kažu iz preduzeća. - Postoji velika mogućnost da neki od predmeta budu trajno postavljeni na ulicama prestonice, dok će drugi poslužiti samo tokom praznika.

Prema konkursnoj dokumentaciji, nakitom će dominirati toplo bela boja, zlatna, crvena i zelena boja. Biće dvodimenzionalni i trodimenzionalni. Beogradom će svetleti kapija sa motivima anđela i zvezda, figura globusa i letnjikovca, ali i čak 19 tunela u bojama srpske zastave. Različite vrste instrumenata, po jedna šahovska figura "kralja", "kraljice", "lovca", "konja" i "topa", ali i životinje nekarakteristične za zimski period, poput delfina, takođe će biti deo praznične dekoracije.

Pročitajte još: Za lampione 170 miliona

- Pravi utisak o novogodišnjoj rasveti biće potpun kada ona bude postavljena. Možda se baš delfini svima dopadnu - rekli su nam iz preduzeća.


NOVE LOKACIJE

OVE godine u planu je da dekorativnom rasvetom bude obuhvaćeno 20 novih lokacija u centru grada. Među njima su plato ispred Hrama Svetog Save, Slavija, Tašmajdan, Skadarlija, Pionirski i Akademski park, Kalemegdan, Palata "Albanija", Cvetni trg. Prvi put biće ukrašeni i centri sedam prigradskih opština.

CENA SVE VIŠA

IZ godine u godinu, Grad izdvaja sve više novca za prazničnu dekoraciju. Tako je 2016. godine za ovu namenu izdvojeno 150 miliona dinara, naredne je budžet uvećan za 20 miliona više, dok će ova godina biti rekordna sa 300 miliona dinara.