VELIKI broj pasa lutalica u prestonici, prema mišljenju nadležnih, najviše je posledica neodgovornosti vlasnika. Kako tvrde u "Veterini Beograd", mnogobrojni Beograđani najpre prihvate i udome psa, a ukoliko se ošteni, štenad izbace napolje. S druge strane, problem je i mali kapacitet beogradskih azila, koji ne mogu da prime sve "prekobrojne".

Iako je, kako tvrde u "Veterini Beograd", poslednjih godina porasla svest sugrađana, pa mnogo više udomljavaju pse, nego što ih kupuju, čime se smanjuje brojnost, beogradski azili i dalje su prebukirani, jer se iznova stvaraju novi štenci lutalice. Prihvatilišta mogu da prime oko 3.500 pasa, a na prestoničkom asfaltu se nalazi mnogo više nego što je kapacitet azila. Zbog toga, i one koje sakupe sa ulice, ekipe zoohigijene samo sterilišu, čipuju, vakcinišu i opet vrate na ulicu.

- Već godinama traje borba, ali najviše su krivi vlasnici koji uzmu psa sa ulice, pa kad shvate da ne mogu da brinu o njemu, izbace ga napolje - kaže, za "Novosti", direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić.

- Naše ekipe sterilišu oko 90 odsto, a ostalo se udomi. Ipak, većinu moramo da vratimo odakle su došli. U azilu ostaju samo oni koji su nekog ujeli ili su agresivni i predstavljaju opasnost, kao i oni koje nemamo gde da vratimo, recimo, ako smo ih pokupili sa auto-puta.

Problem sa lutalicama mogao bi da se reši ukoliko bi se proširilo i izgradilo još azila, ali i ukoliko bi se neodgovorni vlasnici sankcionisali.

- Kazna od 50.000 dinara za neodgovornog vlasnika svakako nije mala - kaže Grubić. - Međutim, kada bi se oni zaista kažnjavali, što se u većini slučajeva ne čini, drugačije bi razmišljali i ponašali se. U tom slučaju ne bi se odlučivali na takav potez.

Prema rečima Grubića, pse često dovoze iz unutrašnjosti.


NOVI DOM ZA 700 ŽIVOTINjA

U proseku se godišnje u Beogradu udomi oko 500 pasa. Ove godine ta stastistika se promenila, pa je od početka 2018. godine zbrinuto oko 700. Postavlja se pitanje koliko će pasa završiti opet na ulici kada budu "dosadili" novim vlasnicima.