ROK za popravku onoga što je urađeno na Slaviji je 8. avgust, a ako podizvođač koga je MBA "Ratko Mitrović" angažovao posao ne odradi kako treba, Grad će naplatiti bankarsku garanciju i naći novog izvođača da sanira plato. Da li će ovaj vid zaštite biti aktiviran, zavisi i od krajnje procene firme zadužene za nadzor o kvalitetu odrađenog posla.

Plato na Slaviji popucao je mesec dana po njenom otvaranju, a popravka je počela 20. aprila. Dogovoreno je da se skine sav polimer-beton koji je popucao, a da se onda, u skladu sa zahtevanom tehnologijom, beton ponovo nanese.


PROČITAJTE JOŠ:
Spomenik Stefanu Nemanji po ruskoj ideji

- Plato bi trebalo da bude završen do osmog avgusta ako nas posluži vreme - navode iz firme MBA "Ratko Mitrović" koja je bila zadužena za rekonstrukciju Slavije.

- Umesto firme "Relit" iz Čačka, sada smo za sanaciju defekata angažovali drugog podizvođača, firmu iz Beograda. Ipak, loše vreme nam pravi problem. Tehnologija ugradnje polimer-betona zahteva suvo vreme, odnosno, posle poslednjih padavina mora da prođe 24 sata pre njegovog nalivanja. Da ne ispunimo zadati rok, samo vreme može da nas spreči, ali verujem da ćemo sve stići da završimo do osmog avgusta.

PROČITAJTE JOŠ: Obnova česme na tvrđavi do 1. avgusta

Sekretar za investicije Luka Petrović kaže da će se tek po isteku ovog roka znati da li će Grad povući bankarsku garanciju u iznosu od 194 miliona dinara.

- Rok im je dat, a ako firme koje obavljaju nadzor procene da je vreme uticalo na radove, dobiće još nekoliko dana kako bi obavile posao - ističe Petrović. - Ukoliko ne završe sve na vreme, povlačimo garanciju i tražimo novog izvođača radova. Naravno, pravo da iskoristimo bankarsku garanciju imamo i ako ljudi zaduženi za nadzor procene da posao nije dobro odrađen. Grad kompaniji MBA "Ratko Mitrović" nije platio još ni dinara. Tek kada stručnjaci procene da je sve urađeno kako treba, da je ugovor u potpunosti ispoštovan, Grad ima rok od 45 dana da im uplati novac.

foto P.MiloševićDVE GODINE GARANCIJE

KOMPANIJA MBA "Ratko Mitrović" prema ugovoru koji je potpisala sa Gradom, u obavezi je bila da o svom trošku otkloni sva oštećenja. To se ne odnosi samo na defekte nastale početkom godine, već i na one koji nastanu u naredne dve godine, koliki je garantni rok.

foto P.Milošević

NEPOVOLjNI VREMENSKI USLOVI

DA podsetimo, kada se digla bura oko popucalog platoa, izvođač radova MBA "Ratko Mitrović" optužio je projektanta, Saobraćajni institut CIP, da im je nametnuo podizvođača radova na platou - firmu "Relit" iz Čačka.

Podizvođač radova, odnosno direktor firme "Relit" iz Čačka, Dušan Knežević, pravdao se činjenicom da su radovi izvedeni po nepovoljnim vremenskim uslovima, odnosno da se jureći rokove, radilo na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusa, koja nije povoljna za rad sa polimer-betonom.