DA uveličaju čin svečanog otvaranja Narodnog muzeja i multimedijalni speltakl na Trgu republike, premijerno izveden 28. juna, a potom i repriziran, ispred obnovljenog zdanja postavljene su siluete velikih domaćih i svetskih umetnika, čija dela baštini naša najstarija muzejska institucija.

Privremeno i namenski napravljeni za ovu priliku, a prema ideji kreativnog tima na čijem čelu je bio Vuk Vidor (Veličković), zbog pažnje koji su izazvali kod turista i posetilaca (mnogi su se s njima fotografisali), slavni slikari i vajari, čije su figure napravljene dvodimenzionalno, uz pomoć njihovih fotografija, ostali su ispred muzeja, ali su se našli na udaru vandala.

Tako su bez glava, kako je juče moglo da se vidi na Trgu republike, ostali Paja Jovanović, Amadeo Modiljani, Pablo Pikaso... N. N. rušiteljima je očigledno smetala ova nova turistička atrakacija Beograda, koja je, da ne bi postala ruglo i neugledna slika prestonice, morala da bude uklonjena.


PROČITAJTE JOŠ:
NESREĆA NA ZVEZDARI: Mašina pregazila radnika

Kako su "Novosti" juče saznale u ovoj kulturnoj instituciji, siluete slikara nisu postavljene sa namerom da tu stalno ostanu, već su ostavljene posle otvaranja, upravo zbog publike, koja je pravila "selfije" sa autorima, čija dela su videli u Narodnom muzeju. Zbog trojice "napadnutih", juče je sa Trga republike otišlo svih deset velikana.