UČENICI Devete beogradske gimnazije i nekoliko drugih srednjih škola, koje je prevarila agencija “B2R” i koji su u španskom letovalištu Ljoret del Mar ostali bez smeštaja, konačno su stigli u Beograd!

Roditelji, željni dece koja su pretrpela brojne neprijatnosti, čekali su obraćanje profesorke istorije Snežane Martić, koja je bila organizator ovog putovanja. Ipak, za objašnjenje svega što se dogodilo ostali su uskraćeni. Profesorka Šakira, kako je zovu đaci, sela je u auto i otišla bez reči. Roditelji zato najavljuju krivične prijave.

Juče ujutru, nešto pre devet časova, 106 beogradskih srednjoškolaca stiglo je na parking ispred Muzeja 25. maj, gde su ih nestrpljivo čekali roditelji. Preplanuli, sa osmehom na licu, grlili su majke i očeve, a mnogi nisu mogli da sakriju suze. Posle problema sa smeštajem, novcem, ali i bolešću, drama je okončana. I dok su grlili svoje potomke, roditelji su pogledom tražili profesorku Martić kako bi konačno dobili razjašnjenje o onome šta se dogodilo. Nigde je nije bilo, a onda se ispostavilo da se krije u autobusu. Roditelji su počeli da dobacuju “hajde izađi, izađi”.

- Neću ništa da kažem, dobićete svi zvanične izjave - kratko je izustila profesorka Martić novinarima i roditeljima koji su zahtevali odgovore.

Dok je sa stvarima čekala da automobil dođe po nju, ignorisala je pitanja i bes roditelja, koji su se okupili oko nje.

- Hoću da znam zašto se ovo dogodilo - bila je uporna majka jednog srednjiškolca. - Imam pravo da pitam. Moje maloletno dete je s njom otišlo na letovanje i ona je odgovorna. Želim da znam zašto se nikome nije javljala na telefon danima, zašto je ćutala, zašto su deci naknadno uzete pare u autobusu... Ovo se neće završiti na ovome, podnećemo svi krivične prijave!

Troje roditelja, međutim, prišlo je da joj se zahvale na svemu što je učinila za njihovu decu... Profesorka Martić je potom ušla u auto i odvezla se.

- Da nam se barem obratila, rekla nešto, izvinila se. Ništa! - besneo je otac jednog učenika.

Prema priči srednjoškolaca, pretposlednjeg dana letovanja napustio ih je i vodič iz agencije, a sa njima su se vratila samo dva momka volontera. Oni su, kao i vozači, sve vreme bili uz srednjoškolce, vodili ih kod lekara kada su jedan za drugim počeli da se razbolevaju.

- Sve nas je napao stomačni virus. Drugari su jeli školjke koje su bile poslužene za večeru, pa smo mislili da im je od toga loše. Ipak, stomačne probleme su i drugi imali, iako nisu ni probali morske plodove - govore gimnazijalci.


I DALjE ĆUTI

VLASNIK agencije “B2R” Dušan Bernetič juče je dočekao srednjoškolce. Iako ljubazan, za “Novosti” nije želeo da kaže ništa više od onoga što je već rečeno.

- Sačekajte da se završi istraga. Sve će se onda razjasniti. Moramo da imamo sve činjenice. Najbitnije je da su naša dva predstavnika sve vreme bila uz decu i da su srednjoškolci bili bezbedni.


NOVAC ĆE BITI VRAĆEN

POMOĆNICA ministra turizma, trgovine i ugostiteljstva Vera Božić Trefalt rekla je da postoji garancija putovanja i da će svi biti obeštećeni.

- Agencija “B2R” ima polisu osiguranja i svi će podneti odštetni zahtev, nakon čega će im biti vraćen novac - rekla je Vera Božić Trefalt.