IZGRADNjA prve kule "Beograda na vodi" je završena, a prvi stanari useliće se za vikend. Ovaj projekat realizuje se od 2015. godine na milion kvadrata sa 6.000 stanova u kojima će živeti 14.000 ljudi, dok će njih 12.000 raditi u ovom delu prestonice.

Ovo su u četvrtak, prilikom obilaska poslednjih priprema pred useljenje u kulu A istakli ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Ministar Mali je rekao da je "Beograd na vodi" simbol napretka i promena u Beogradu i Srbiji.

- Sećam se da sam 2014. godine stajao ovde, bio je to jedan od najružnijih delova grada, sa mnogo skladišta, napuštenih baraka, pacova, zmija - objasnio je ministar. - Danas je ovo najveće gradilište u ovom delu Evrope, gde dnevno bude 1.400 - 1.500 radnika. Svi stanovi u dve kule su prodati.

Prema njegovim rečima, ovim projektom pokrenuta je domaća građevinska industrija i privreda. Kako je naglasio, delom i zahvaljujući "Beogradu na vodi", rast BDP u prvom kvartalu ove godine je 4,6 odsto.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je "Beograd na vodi" možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija, koji menja izgled i viziju grada.

- Posebno je značajna promenada, gde građani mogu da šetaju, rekreiraju se, uživaju, poput stanovnika brojnih evropskih i svetskih gradova - kazao je Radojičić. - Beograd počinje da liči na Njujork, London, Pariz.

On je takođe rekao da će deo pored reke, uz stari deo grada biti novi centar, koji će biti važan i Beograđanima i turistima i najavio izgradnju pasarele do Beton hale, kao i gondole od Kalemegdana do Ušća.

Radovi na druge dve kule su u toku, jedna već ima 20 spratova, a druga 17. Ministar Mali najavio je da će se stanari u njih useliti sledeće godine.

- U toku su radovi i na izgradnji tržnog centra koji će se prostirati na 300.000 kvadrata, a uskoro počinje da se gradi velika kula, koja će biti najviša u centralnoj i istočnoj Evropi - najavio je Mali.


PROČITAJTE I: Novi bulevar kičma "Beograda na vodi"VREDNOST 3,5 MILIJARDI EVRA

PODSETIMO, u septembru 2015. godine, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beorgad na vodi", vrednog 3,5 milijardi evra.