BOLEST "ruku, nogu i usta", koja se pojavila u pojedinim beogradskim vrtićima, blago je virusno oboljenje, prolazi za nekoliko dana i ne zadaje nikakve komplikacije. U Gradskom zavodu za javno zdravlje od početka godine registrovane su tri epidemije u dečjim kolektivima, a poslednji prijavljeni slučaj bio je krajem maja. Stručnjaci ističu da ovo oboljenje nije novo, prisutno je poslednjih nekoliko godina, a izraženije je leti.

Prema rečima dr Slavice Maris, epidemiologa u Gradskom zavodu za javno zdravlje, bolest izaziva enterovirus i najčešće se javalja kod dece do pet godina. Bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

PROČITAJTE JOŠ: Avion vanredno sleteo u Beograd, putnici pozlilo

- Najčešće traje od tri do pet dana, a najviše deset dana i ne daje komplikacije - kaže dr Maris. - Iako ružno izgleda i neprijatan je, osip je bezopasan i ne treba ga mazati. Virus se prenosi direktnim kontaktom, kao i putem prljavih ruku, pljuvačkom... Zbog toga su važni pranje ruku i dobra higijena, kako za decu, tako i za roditelje, a trebalo bi oprati i igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu. Mališanima se daje samo simptomatska terapija koja smanjuje temperaturu i bol, a trebalo bi uzimati dosta tečnosti i to hladne napitke.

MANjE EPIDEMIJE U KOLEKTIVIMA

Dr Slavica Maris ističe da inkubacija traje od jednog do tri dana, pa se bolest često javlja u manjim epidemijama u dečijim kolektivima. Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji, a virus se može izlučivati iz organizma i nekoliko nedelja.

Ona ističe da procedura nalaže da se u vrtićima pri pojavi prvog slučaja ove bolesti pooštravaju mere opšte i lične higijene.