DIVLjI taksisti, uprkos rigoroznim kontrolama, sve više uzurpiraju taksi stajališta u Uzun Mirkovoj, na Trgu Republike, kod Kalemegdana i Beton hale. Uzaludni su i pokušaji registrovanih vozača da ih uz pomoć Komunalne policije rasteraju.

- Sve je više "divljaka" na ulicama i čini se da niko ne može da ih rastera - priča jedan taksi vozač. - A na moje pozive i prijave, Komunalna policija često i ne reaguje. Na taksi stajališta ne možemo ni da stanemo od kolega koji nemaju dozvole za taksiranje prestonicom, a kada pokušamo da se za svoje mesto izborimo, oni krenu da nas fizički napadaju. Zato se stalno povlačimo, tražimo mušterije na drugim mestima.


PROČITAJTE JOŠ:
BOGATA PONUDA VOĆA NA TEZGAMA: Maline najtraženije

Iz Sekretarijata za poslove komunalne policije kažu da po svim prijavama postupaju u najkraćem mogućem roku, i da potrebe građana uzimaju u obzir uvek kada je to moguće.

- U toku maja i juna, u vezi sa nelegalnim taksistima na Trgu republike, Uzun Mirkovoj i kod Kalemegdana, postupano je 12 puta. Šest puta su ekipe izlazile na teren po prijavama i šest puta samostalno, a tom prilikom izdato je šest prekršajnih naloga.

Prema rečima nadležnih iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, tokom kontrole nelegalnih taksi prevoznika na stajalištu u Uzun Mirkovoj ulici i na Trgu republike ili kod Kalemegdana, radnim danima u maju izvršeno je sedam akcija redovnog dnevnog inspekcijskog nadzora taksi prevoza. U junu je bilo osam akcija a sve su obavljene uz asistenciju pripadnika Saobraćajne policije.

- U dane vikenda tokom maja i juna izvršili smo ukupno osam akcija vanrednog noćnog inspekcijskog nadzora, uz asistenciju pripadnika Komunalne policije - kažu iz pomenutog sekretarijata.

Najveći problem grada u borbi sa nelegalnim taksistima je nedostatak saobraćajnih inspektora. Zato se i javila ideja da se komunalnim policajcima daju nova ovlašćenja, kako bi mogli da pišu prekršajne naloge i tako sankcionišu divlje prevoznike.


PREKRŠAJI

U PERIODU od 1. maja do 22. juna na terenu, uz asistenciju Saobraćajne i Komunalne policije, utvrđeno je 45 prekršaja. Od toga jedan od strane neregistrovanog subjekta, 34 od strane lica sa taksi dozvolama drugih lokalnih samouprava i 10 od strane lica sa taksi dozvolom grada Beograda. Povodom utvrđenih prekršaja doneto je 45 rešenja. Nakon inspekcijskih kontrola podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.


PROČITAJTE JOŠ:
Voda u Umčarima sada je ispravna

KONTROLE I NA AERODROMU

OSIM navedenih lokacija, kontrole taksi prevoza obavljene su i na lokacijama Aerodrom "Nikola Tesla", Pariska i Karađorđeva ulica. Policija je te lokacije obišla 12 puta na osnovu prijava i 18 na sopstvenu inicijativu. Izdato je deset prekršajnih naloga, tri su prosleđenja nadležnim organima radi preduzimanja mera iz okvira njihove nadležnosti, dok je sedam predmeta još u radu.