RUŠENjE zgrade "Ikarusa", jedne od najstarijih zdanja u Novom Beogradu, počelo je pre više od nedelju dana. Iako su Novobeograđani u više navrata pokušavali da spreče rušenje objekta, u tome nisu uspeli. Mašine i bageri opkolili su parcelu nekadašnje upravne zgrade, prve srpske fabrike aviona, u Gramšijevoj ulici u bloku 9a. Na pomenutoj parceli uskoro bi trebalo da nikne stambena zgrada, koja će, prema rečima ogorčenih meštana, imati pet spratova i dva podzemna nivoa.

Iako su radovi na rušenju počeli, info-tabla sa investitorima još nije postavljena. Međutim, da je posao uveliko u toku, svedoči ograda kojom je prostor oivičen, ali i slika budućeg izgleda višespratnice. Navodno, investitor radova je građevinska firma "Neimar V", čija se reklama nalazi na delu ograde.

Pročitajte još - Rušenje „Ikarusa”

- Borili smo se, trudili, ali nismo uspeli. Pobedili su nas. I kada je počelo rušenje, kao da je jedan deo našeg života otišao s tom zgradom, jer to dvorište je obeležilo naše detinjstvo - objašnjava Marijana Krstić, koje živi u blizini. - Obećali su da će sačuvati autentičnost zgrade, tako što će prednja strana zadržati prepoznatljive kruže oblike na fasadi. Ali kako stvari stoji, i to će polako srušiti.

Zgrada preduzeća vazduhoplovne industrije "Ikarus" je sagrađena 1938. godine i predstavlja jedinstveno arhitektonsko rešenje. Na njenoj fasadi nalazilo se i spomen-obeležje, tabla sa imenima 72 radnika i radnica fabrike koji su poginuli u borbama ili divizijama za odbranu Beograda.