BRIGADIRKE i brigadiri, u vrstu! Drugarice i drugovi, zdravo - odjeknulo je u nedelju kod Spomen-česme na Savskom jezeru, na mestu gde je pre 60 godina počela Savezna radna akcija na Adi Ciganliji. Svečanost je otpočela intoniranjem aktuelne himne Srbije "Bože, pravde" ali i nekadašnje "Hej, Sloveni". Upravo s tom svečanom pesmom nekadašnje Jugoslavije na usnama, brigadiri su iz godine u godinu, čitavu deceniju, radili na stvaranju najpoznatijeg beogradskog izletišta.

Neki od njih došli su u nedelju iz Novog Sada, Požarevca i Aleksinca kako bi se videli sa starim prijateljima i prisetili nesebičnog pregalaštva koje je krasilo njihovu mladost.

- Akcija na Adi počela je 1958. godine, a na mestu današnje Spomen-česme voda nam je bila preko kolena, bili smo okruženi šipražjem i komarcima koji nas nisu sprečili da u Beogradu izgradimo mesto za odmor i izletište - priseća se Radoje Stefanović, jedan od brigadira. - U toku deset uzastopnih godina omladina iz cele zemlje gradila je nasipe i raščišćavala teren na ostrvu.

Pročitajte još - Projekat na čekanju: Noć u kojoj se rodila Jugoslavija

Interesovanje omladine za učešće na akciji bilo je veliko. Svakog leta je hiljadu beogradskih brigadira sa vršnjacima iz cele Jugoslavije, u tri smene od po mesec dana, udaričkim radom pretvaralo najveću prestoničku adu od močvarnog predela zaraslog u korov i drveće - u najlepši deo grada. Uz pesmu, u koloni su se svakog dana spuštali sa Banovog brda, gde su bile radničke spavaonice, do Savskog jezera.

- Kad prođu godine, sećanja su uvek prijatna i sve izgleda mnogo lepše. I komarci i blato po kojem smo gazili, pa čak i prljava voda iz bureta - seća se Veroslava Tadić.

PAMTE TITOVU POSETU

SHVATAJUĆI koliki je značaj omladinskih radnih akcija, državno rukovodstvo je davalo podsticaj ovoj vrsti angažovanja. Tako ih je 1960. godine posetio Josip Broz Tito sa predsednikom Sudana Abudom. Brigadiri se prisećaju da je Tito puna tri sata proveo s njima u obilasku Ade, što im je pričinilo veliku čast.